Hof van Justitie
NOS NieuwsAangepast

Europees Hof: werknemers houden bij faillissement hun rechten

Werknemers van bedrijven die na een faillissement meteen een doorstart maken, mogen niet zomaar worden ontslagen. Die werknemers hebben dezelfde rechten als personeel van een bedrijf dat op een gewone manier wordt overgenomen.

Dat oordeelt het Europese Hof in een zaak die de vakbond FNV had aangespannen tegen kinderopvangbedrijf Smallsteps.

In 2014 ging kinderopvangbedrijf Estro failliet, en nog dezelfde dag maakte het een doorstart onder de naam Smallsteps. Daarbij verloren 1000 werknemers hun baan. De vakbond eist dat Smallsteps die werknemers alsnog overneemt met behoud van alle rechten.

FNV is daartoe een zaak gestart bij de rechtbank Midden-Nederland en die heeft het Europese Hof gevraagd om een oordeel. Het Hof oordeelt nu dat een zogenaamde flits-faillissement waarbij het de bedoeling is dat een bedrijf wordt voortgezet, niet mag worden gebruikt om personeel zomaar op straat te zetten.

Historisch

FNV noemt het een historisch besluit. "Dankzij deze uitspraak is het flits-faillissement niet langer een reorganisatiemiddel om op goedkope wijze van personeel en arbeidsvoorwaarden af te komen", zegt Kitty Jong, vice-voorzitter van de FNV. "Tot vandaag had personeel nergens recht op bij een faillissement. Dankzij deze uitspraak is dat nu alleen nog zo als het faillissement ook echt betekent dat het bedrijf ophoudt te bestaan."

Smallsteps zegt in een reactie dat het destijds bij het faillissement van Estro naar eer en geweten heeft gehandeld, volgens de regels zoals die in Nederland gelden. Het bedrijf wacht nu af wat de Nederlandse rechter doet met het oordeel van het Europese Hof. De zaak tussen FNV en Smallsteps gaat nu weer verder bij de rechter in Nederland.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl