Een wilsverklaring

Toetsingscommissie: euthanasie loopt niet uit de hand

Jacob Kohnstamm, voorzitter van de regionale toetsingscommissies voor euthanasie, spreekt tegen dat de euthanasiewet is ontspoord. Hij verweert zich in NRC tegen de kritiek van psychiater Boudewijn Chabot.

Chabot wond zich vorige week in een artikel in NRC vooral op over euthanasie die artsen van de Levenseindekliniek toepassen. Hij stelt dat een arts een euthanasieverzoek alleen goed kan beoordelen als de behandelrelatie met de patiënt goed is. Mensen komen bij de Levenseindekliniek terecht als hun eigen arts hun euthanasieverzoek afwijst.

Juist omdat de artsen van de Levenseindekliniek geen behandelrelatie met de patiënt hebben, besluiten ze in dergelijke gevallen te snel tot euthanasie, schreef Chabot. De toetsingscommissies schieten op dat gebied naar zijn mening tekort. Hij noemde een voorbeeld van een 63-jarige man die in de kliniek euthanasie kreeg omdat hij na zijn pensioen geen inhoud aan zijn leven kon geven.

Chabots kritiek sluit aan bij een open brief van 200 artsen in februari. Ze schreven dat ze een morele weerzin voelen om het leven van vergevorderde demente patiënten te beëindigen.

Voorzitter Jacob Kohnstamm van de toetsingscommissies euthanasie

Kohnstamm werpt die kritiek van zich af. Hij betoogt dat euthanasie alleen wordt toegepast bij mensen die een expliciete wilsverklaring hebben ingevuld. Chabot en de artsen die de kritiek leveren zijn volgens Kohnstamm "een beetje de weg kwijt".

Kohnstamm is het wel met Chabot eens dat er discussie moet komen over euthanasie op dementerende of psychiatrische patiënten, maar in de praktijk is volgens hem geen sprake van onzorgvuldigheid of een glijdende schaal. Het is niet "U vraagt, wij draaien", zegt Kohnstamm.

Kohnstamm raadt artsen aan bij euthanasie van een dementerende of psychiatrische patiënt opnames te maken, om de beoordeling van een toetsingscommissie te vergemakkelijken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl