NOS SportAangepast

WK-zilver 3x3-basketballers, geen plak Oranje-vrouwen

Servië te machtig voor 3x3-basketballers in WK-finale

De Nederlandse 3x3-basketballers zijn er net niet in geslaagd om voor een daverende stunt te zorgen en Servië te onttronen als wereldkampioen. In het Franse Nantes ging de finale na een enerverend duel met 21-18 verloren.

Het 3x3-basketbal, met teams van drie spelers die hun tien minuten durende wedstrijden afwerken rond één basket, is sinds kort olympisch en zal in 2020 in Tokio op het programma staan. En dat lijkt perspectief te bieden voor Nederland, dat met zowel de mannen als de vrouwen goed voor de dag kwam bij de mondiale titelstrijd.

The Mountain

De Nederlandse mannen, die in de poule ongeslagen waren gebleven en woensdag via zwaarbevochten overwinningen op Rusland (15-13) en Slovenië (13-12) de eindstrijd hadden bereikt, begonnen sterk aan het duel met de titelverdediger. Bas 'The Mountain' Rozendaal - 2,12 meter hoog - zorgde voor de eerste score en nog binnen de minuut leidde Oranje met 3-0.

Joey Schelvis met een dribbel

De geroutineerde Serviërs, die in de drie voorgaande edities tweemaal goud hadden gewonnen en één keer zilver, raakten geenszins van slag en kregen al snel meer vat op de Nederlandse aanvalspatronen. Bij 5-5 was het gat gedicht en halverwege had Servië een kleine voorsprong te pakken: 10-9.

Rug rechten

Vanaf dat moment werd het spel van de Orange Lions wat slordiger. Er ging veel net mis aan Nederlandse zijde, terwijl Servië geen (buiten)kans onbenut liet. Bij een 18-13 achterstand leek het gedaan met de kansen van Joey Schelvis, Sjoerd van Vilsteren, Bas Rozendaal en Jesper Jobse, maar het kwartet rechtte nog eenmaal de rug.

Onder meer dankzij een tweepunter van Schelvis kwam Nederland nog terug tot 18-19, maar verder liet Servië, dat op weg naar de eindstrijd de Verenigde Staten (17-14) en Frankrijk (22-11) had geklopt, het niet komen.

De succesvolle 3x3-basketballers Joey Schelvis, Bas Rozendaal, Sjoerd van Vilsteren en Jesper Jobse

Het Nederlandse team, dat vorig jaar ook al EK-brons veroverde, hoefde zich echter nergens voor te schamen. Jobse viel zelfs de eer te beurt om gekozen te worden in het All Tournament Team bij de mannen.

Gastland Frankrijk veroverde dankzij de 18-17 zege op Slovenië, de nummer twee van de wereldranglijst, de bronzen medaille.

Orange Angels onderuit tegen Oekraïne

De Nederlandse 3x3-basketbalsters grepen wel naast het eremetaal. In het duel om de derde plaats gingen de Orange Angels, gevormd door Jacobine Klerx, Karin Kuijt en de zussen Jill en Loyce Bettonvil, met 15-13 onderuit tegen Oekraïne.

Nederland, als derde geplaatst bij het toernooi in Frankrijk, en Oekraïne, dat door een treffer van Hongarije in de buzzer de finale aan de neus voorbij had zien gaan, maakten er een spannende wedstrijd van. Geen van beide ploegen wist afstand te nemen van de ander.

Teleurstelling bij Jill Bettonvil

Nederland trachtte met tweepunters het verschil te maken, maar de schoten misten precisie. Dankzij twee vrije worpen kwam Oekraïne op een 13-11 voorsprong, die echter door Oranje weer snel werd weggewerkt.

Vijf tellen voor het einde mocht de tegenstander opnieuw twee keer aanleggen na een Nederlandse overtreding en weer verdwenen beide pogingen in de basket. Het Nederlandse wanhoopsschot in de slotseconden miste doel, waarmee het pleit beslecht was.

De wereldtitel werd een prooi voor Rusland dat in de halve finales een maatje te groot was geweest voor Nederland (21-9) en in de eindstrijd korte metten maakte met Hongarije: 19-12.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl