NOS SportAangepast

3x3-basketballers verrassend naar WK-finale, vrouwen stranden

3x3-basketballers bereiken WK-finale

De Nederlandse basketballers zijn bij de WK 3x3 in het Franse Nantes verrassend tot de eindstrijd doorgedrongen. In de halve finales werd na een zinderend slot met 13-12 afgerekend met Slovenië, de nummer twee van de wereldranglijst.

Oranje, met de 2,12 meter lange Bas Rozendaal als de veel rebounds pakkende man onder het bord, was ongeslagen door de poulefase gerold en had eerder vandaag in de kwartfinales tegen Rusland met 15-13 aan het langste eind getrokken.

Nederland en Slovenië hielden elkaar aanvankelijk in evenwicht, maar een rake vrije worp van Sjoerd van Vilsteren luidde een sterke fase van de Orange Lions in. De demarrage stokte bij 9-4, waarna de Slovenen zich terugknokten en op 10-10 zelfs langszij waren gekomen.

Jesper Jobse

Nederland liep opnieuw uit, maar zag Slovenië met een tweepunter weer op 12-12 komen. Oranje ging dankzij een score van Jesper Jobse met een 13-12 voorsprong de laatste halve minuut in en kwam in de slotseconde met de schrik vrij toen een Sloveens schot van buiten de cirkel op de ring belandde.

Het als vijfde geplaatste Oranje, dat vorig jaar voor het eerst internationaal eremetaal veroverde en met EK-brons thuiskwam, stuit later vanavond in de finale op Servië. De titelhouder kende geen medelijden met het gastland Frankrijk, dat met 22-11 onder de voet werd gelopen.

Vrouwen gestopt door Rusland

Direct na de mannen deden ook de Nederlandse vrouwen een gooi naar een finaleplaats. Tegen Rusland kwam echter een eind aan de ongeslagen status van de Orange Angels, die in de kwartfinales Spanje van zich af hadden geschud.

De sterke Russinnen keken in het begin even tegen een achterstand aan door scores van Jacobine Klerx (tweepunter) en Karin Kuijt. Ze namen echter al snel het initiatief over om Nederland vervolgens geen moment de illusie te gunnen dat er wat te halen viel. Na de 21-9 nederlaag rest Oranje later vandaag een duel om de derde plaats tegen Oekraïne.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl