Na het nuttigen van een rijsttafel met CU-leider Segers zegt D66-leider Pechtold dat er goede basis is gelegd
NOS NieuwsAangepast

D66 wil praten over kabinet met VVD, CDA en ChristenUnie

VVD, CDA en D66 gaan met de ChristenUnie praten over vorming van een kabinet. D66-leider Pechtold zette vandaag na gesprekken met informateur Tjeenk Willink en de fractievoorzitters Rutte, Buma en Segers zijn bezwaren tegen onderhandelingen met de ChristenUnie opzij.

Pechtold benadrukte dat dit niet zijn voorkeurscoalitie is, maar dat er nog maar één mogelijkheid overblijft. "Nu GroenLinks twee keer geweigerd heeft en de PvdA en de SP het ook niet zien zitten, wil ik serieus kijken hoe er een meerderheidskabinet kan worden gevormd." Hij wil een stabiel kabinet, met een programma "dat verbindt".

Als ik ergens aan begin, is de kans heel groot dat het gaat slagen.

Alexander Pechtold, leider D66

Pechtold zei dat het niet makkelijk zal worden en dat er grote verschillen zijn tussen D66 en ChristenUnie, bijvoorbeeld bij medisch-ethische kwesties. Maar hij wees ook op overeenkomsten op het gebied van klimaat en asiel en benadrukte dat hij er uit wil komen." Op de vraag hoe groot de kans is dat de onderhandelingen een succes worden, antwoordde hij: "Als ik ergens aan begin, is de kans heel groot dat het gaat slagen."

Een maand geleden was een coalitie met de ChristenUnie ook al in beeld, maar dat ketste toen af op de grote meningsverschillen tussen die partij en D66. Vanochtend zei ChristenUnie-voorman Segers dat hij "gewenst" moet zijn. Als dat zo is, wil hij meepraten.

Pechtold heeft Segers uitgenodigd voor een etentje bij een Indonesisch restaurant, samen met hun secondanten Koolmees (D66) en Schouten (CU). Bij aankomst zei Pechtold dat bij het diner de inhoudelijke verschillen niet meteen van tafel zullen zijn. Maar hij wil graag dat de persoonlijke verhoudingen goed zijn.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl