Stofzuigers in een hal vol water
In samenwerking met
RTV Noord
NOS NieuwsAangepast

Waterballet op school in Appingedam, leerlingen naar huis gestuurd

Gejuich op het Eemsdeltacollege in Appingedam. Op de locatie voor havo en vwo aan de Pastorielaan kregen honderden leerlingen vanochtend te horen dat de lessen niet doorgaan door een geknapte waterleiding en een daaropvolgende stroomstoring. "Het is een drama", zegt directeur Geert Bijleveld tegen RTV Noord.

De waterleiding is waarschijnlijk gisteravond of vannacht geknapt. Dat gebeurde op de bovenverdieping. Het water liep het hele pand en ook de meterkasten in. Daardoor viel vervolgens ook de stroom uit.

Veel schade

Volgens de directeur staat de hele bovenverdieping blank en hebben de plafonds van de lokalen op de begane grond ook flinke waterschade. "Ook de muziekinstrumenten en de apparatuur in de scheikunde- en natuurkundelokalen kunnen we wel weggooien", zegt de directeur.

Het is volgens hem nog niet te zeggen hoe groot de schade is. "Er komen straks inspecteurs die de schade proberen op te nemen. Gelukkig zijn we goed verzekerd, maar je weet dat het allerlei gedoe oplevert."

Op de locatie aan de Pastorielaan wordt lesgegeven aan ruim 900 leerlingen. De scholieren kregen vanmorgen bij aankomst op school te horen dat ze weer naar huis konden. "Dat leverde natuurlijk gejuich op", zegt Bijleveld. Volgens de directie konden de leerlingen door de stroomstoring niet al eerder ingelicht worden.

Herexamens

Van de 900 leerlingen hebben ongeveer 150 net de examens erop zitten. De meesten zijn daarom sowieso niet op school. De negentien leerlingen die vandaag een herexamen moeten doen, kunnen terecht in de gymzaal. De stroom doet het daar wel.

Het Eemsdeltacollege hoopt morgen het gebouw weer te kunnen openen, maar het blijft onzeker of er dan weer les gegeven kan worden. "Dat is het doel, maar ik kan dat nog niet met zekerheid zeggen", aldus de directeur.

Advertentie via Ster.nl