Day Lewis met zijn Oscars in 1990, 2008 en 2013
NOS NieuwsAangepast

'Mysterieuze' Oscarwinnaar Day-Lewis stopt 'geheel in stijl'

Drievoudig Oscarwinnaar Daniel Day-Lewis stopt met acteren. Een reden voor zijn besluit is niet gegeven en die komt er ook niet, staat in een verklaring. Zijn impresario houdt het op een persoonlijke beslissing van de acteur.

Het plotselinge afscheid is volgens filmjournalist Robbert Blokland geheel in Day-Lewis' stijl. "Het is een man omringd door mysterie", zegt Blokland in het NOS Radio 1 Journaal. "Iemand die niet te koop loopt met zijn privéleven en zich altijd heel lang voorbereidde op een rol."

De 60-jarige acteur nam geregeld twee à drie jaar de tijd voor het uitwerken van een filmpersonage. Ook wanneer de camera's uitgingen, bleef Day-Lewis in zijn rol. Zo ging zijn presidentshoed op de set van Lincoln vrijwel nooit af en las hij vooraf alle biografieën over de Amerikaanse president.

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

De 60-jarige Day-Lewis, die zowel de Britse als de Ierse nationaliteit heeft, kreeg Oscars voor zijn rollen in Lincoln (2013), There Will Be Blood (2008) en My Left Foot (1990). Hij schitterde ook in The Last of the Mohicans, In the Name of The Father en Gangs of New York.

Blokland vindt hem een alleskunner op het witte doek. Hij prijst de acteur vooral om zijn kwaliteit zijn stem te kunnen verheffen, zonder dat het te overdreven wordt. "Het maakt niet uit in welke tijd of genre, je gelooft hem altijd. Of hij nu een Ierse vrijheidsstrijder is, de president of een bendeleider."

Daniel Day-Lewis oeuvre beslaat twintig films. Zijn laatste is Phantom Thread, die eind dit jaar uitkomt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl