NOS VoetbalAangepast

De kar van Van Breukelen vloog nogal eens uit de bocht

'Vertrek Van Breukelen kon niet lang meer duren'

De al langer hoorbare roep in de Nederlandse voetbalwereld om een technisch directeur werd vorig jaar juni door de KNVB gehonoreerd met de aanstelling van Hans van Breukelen. De 73-voudig international ging per 1 juli (minstens) drie jaar lang de kar trekken.

Maar amper een jaar later heeft hij laten weten alweer te stoppen. De 60-jarige Van Breukelen is tot de conclusie gekomen dat het hem onvoldoende is gelukt om zijn ambities - en die van de voetbalbond - waar te maken.

Het voert misschien te ver om er een 'integendeel' aan toe te voegen, maar feit blijft dat er onder de ongetwijfeld bezielende leiding van de immer optimistische oud-doelman veel misging. Het karretje vloog onderweg nogal eens uit de bocht.

Lokroep

Zo wist Van Breukelen niet te voorkomen dat in augustus 2016 plotsklaps een eind kwam aan het dienstverband van Dick Advocaat, die zich in mei als assistent van bondscoach Danny Blind bij het Nederlands elftal had gevoegd. Veel viel de nieuwe td niet te verwijten: Advocaat had de lokroep van het Turkse Fenerbahçe niet kunnen weerstaan en maakte 'gewoon' gebruik van een clausule in zijn contract.

Dick Advocaat en Danny Blind op trainingskamp in Portugal (mei 2016)

In zijn zoektocht naar een vervanger kwam Van Breukelen terecht bij Ruud Gullit, een van de spelers met wie hij in 1988 met Oranje Europees kampioen was geworden. Vooral ook omdat Danny Blind zelf contact had gezocht met de aanvoerder van destijds leek de zaak snel rond te gaan komen. Tijdens de onderhandelingen kwam er echter toch een kink in de kabel, al kwamen vreemd genoeg beide partijen met verschillende verklaringen over de reden. Gullit noemde Van Breukelen 'onbetrouwbaar'.

Tot overmaat van ramp stapte kort daarop Bert van Oostveen op als directeur betaald voetbal bij de KNVB en vertrok Marco van Basten als assistent-bondscoach om zijn loopbaan voort te zetten in dienst van wereldvoetbalbond FIFA. De onrust in de Zeister bossen was compleet.

Van Breukelen geen succes als technisch directeur bij de KNVB

Eind van het jaar was er wel een succesje te melden met het binnenhalen van oud-volleybalcoryfee Peter Blangé als prestatie- en innovatiemanager, de zogenoemde PIM. Van Breukelen luidde 2016 echter uit met het ontslag van Arjan van der Laan als bondscoach van het Nederlandse vrouwenelftal.

Voetbalsoap

In maart volgde ook de verantwoordelijke man bij het 'grote' Oranje: de nederlaag van het Nederlands elftal in de WK-kwalificatiewedstrijd tegen Bulgarije kostte Danny Blind de kop.

Er ontspon zich vervolgens een voetbalsoap, waarin Van Breukelen een merkwaardige hoofdrol speelde. Zo zou hij eind april Henk ten Cate hebben toegezegd dat hij de nieuwe bondscoach zou worden. De 62-jarige trainer bedankte echter voor de eer, omdat hij zich, zoals hij zei, onvoldoende gesteund voelde door de KNVB.

Assistent Ruud Gullit en bondscoach Dick Advocaat

Ondertussen had Van Breukelen ook opnieuw contact gelegd met Dick Advocaat. Dezelfde trainer dus die Oranje aan het begin van het seizoen nog als een dief in de nacht verlaten had na een lucratief aanbod van een club. Advocaat hapte toe en kreeg voor de derde keer in zijn carrière het Nederlands elftal onder zijn hoede.

Minstens zo opmerkelijk was de aanstelling van Ruud Gullit als assistent. De ogenschijnlijk flinke plooien van nog geen jaar eerder bleken te zijn gladgestreken.

Hilarisch

In een bijna als hilarisch te betitelen persconferentie probeerde Van Breukelen op 9 mei uit te leggen hoe hij was gevaren bij zijn zoektocht naar een nieuwe bondscoach. Hij wierp alle kritiek op de gevolgde procedure ver van zich af, maar kwam niet heel goed uit de verf.

Nog diezelfde dag liet Ron Jans weten af te zien van het voorgenomen dienstverband bij de KNVB. De bij PEC Zwolle vertrekkende trainer zou betrokken worden bij de vernieuwde opleiding Coach Betaald Voetbal maar bedacht zich toen collega Leon Vlemmings bekendmaakte de voetbalbond te verruilen voor Go Ahead Eagles.

Al met al heeft Van Breukelen een uiterst roerig eerste jaar als technisch directeur achter de rug. Eentje bovendien dat hem kennelijk weinig vertrouwen heeft opgeleverd op een succesvol vervolg. De conclusie was snel getrokken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl