Reizigers in een tram van de HTM
In samenwerking met
Omroep West
NOS Nieuws

'Spoor tram 1 Den Haag moet dringend worden vervangen'

De sporen van tramlijn 1 op de Scheveningseweg in Den Haag moeten dringend worden vervangen omdat het niet langer verantwoord is om reizigers erop te vervoeren. Dat zegt de Metropoolregio Rotterdam Den Haag tegen Omroep West.

Als het niet gebeurt, ontstaat er een onveilige situatie en komt de betrouwbaarheid van de dienstregeling in gevaar. Tram 1 rijdt tussen Delft en Scheveningen.

Minder trams

In een nog niet openbaar stuk dat in opdracht van de gemeente is gemaakt, staat dat de constructie van het spoor in zo'n slechte staat is dat trams niet langer veilig, comfortabel en in een betrouwbare dienstregeling over de Scheveningseweg kunnen blijven rijden.

Trams rijden op een deel van het traject niet harder dan 40 kilometer per uur, terwijl 50 de maximaal toegestane snelheid is. Als de tram sneller rijdt, is het voor de bestuurder en passagiers onprettig. Omdat de lagere snelheid een minuut tijdverlies per rit oplevert, rijden er ook minder trams naar de badplaats dan mogelijk zou zijn.

Oude bomen

De gemeente Den Haag is al lang bezig met het zoeken naar de beste manier om de sporen te vervangen. Een van de problemen is dat wortels van de oude bomen langs de weg verstrengeld zijn geraakt met de fundering van de rails. De vrees is dat door het vervangen van de rails veel bomen doodgaan.

De Haagse wethouder van Verkeer Tom de Bruijn (D66) heeft in april 2016 een 'denktank' in het leven geroepen om advies te geven over de vervanging van de sporen en tegelijk het verlies van groen en bomen zoveel mogelijk te beperken. Maar er is nog altijd geen oplossing, terwijl er haast is: de sporen moeten eigenlijk volgend jaar worden vervangen.

Advertentie via Ster.nl