Apple
NOS NieuwsAangepast

Apple's presentatie om lekken tegen te gaan is uitgelekt

Apple is een van de geheimzinnigste bedrijven ter wereld. Medewerkers mogen soms zelfs niet aan hun eigen partner vertellen waar ze mee bezig zijn. Maar toch wordt er flink wat gelekt en dus heeft Apple een presentatie voorbereid waarin wordt uitgelegd waarom dat onverstandig is. Je raadt het al: die is nu uitgelekt.

De presentatie is in handen gekomen van The Outline, een relatief nieuwe website die onder meer over technologie schrijft. Volgens de site wil Apple de presentatie de komende tijd aan zijn medewerkers geven. Dit lijkt te zijn bedacht vanwege de vele lekken rond de iPhone 8, die naar verwachting in september wordt gepresenteerd.

In de presentatie zitten diverse video's van Apple-medewerkers die nog maar eens duidelijk maken dat lekken echt niet kan. "Ik word er onpasselijk van als er wordt gelekt", zegt een medewerker. "Wanneer je deze informatie lekt, val je ons allemaal af", zegt een ander.

Groot onderzoeksteam

Daarnaast wordt in de presentatie uitgelegd wat Apple doet om lekken te voorkomen. Zo is er een groot onderzoeksteam dat wereldwijd constant lekken onderzoekt. Deels vinden die plaats in China, waar Apple's fabrieken staan, maar ook vanuit het hoofdkantoor in Californië wordt informatie gelekt. Onderzoeken naar lekken kunnen soms lang duren. In één geval duurde het drie jaar.

Met name de fabrieken waren de afgelopen jaren plekken waarvandaan veel werd gelekt. Om diefstallen te voorkomen, wordt het personeel gescand. Apple laat per dag meer mensen controleren dan de beveiligers op Amerikaanse luchthavens. In de presentatie wordt gezegd dat inmiddels de meeste lekken van Apple's hoofdkantoor komen.

Volgens The Outline krijgt Apple nog meer dan nu de uitstraling van een zeer geheimzinnig bedrijf. De site maakt zelfs de vergelijking met de CIA, waar spionnen hun identiteit niet mogen prijsgeven, en Apple-medewerkers dus geheime producten niet mogen vertellen. Daarnaast kent het hoofdkantoor van Apple "red zones", plekken als de hal en de receptie waar het verboden is om over bepaalde zaken te praten.

iPhone 4-lek

Het meest beschamende lek kwam overigens door een foutje van een Apple-medewerker. Die nam tijdens een bar-bezoek in 2010 een prototype mee van een iPhone 4. Techsite Gizmodo kreeg het toestel in handen en publiceerde erover.

Steve Jobs belde toen persoonlijk met de hoofdredacteur van de site om het toestel terug te krijgen. Gizmodo-redacteuren stonden daarna lang op de zwarte lijst: ze waren niet meer welkom bij productpresentaties.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl