Asscher blijft erbij: PvdA niet in kabinet met VVD, CDA en D66
De PvdA is en blijft niet beschikbaar om mee te doen aan een kabinet met VVD, CDA en D66. Partijleider Asscher zei dat na een gesprek met informateur Tjeenk Willink.
Na het afhaken van GroenLinks en het wegstrepen van de SP in de formatie leken alleen ChristenUnie en PvdA nog als vierde regeringspartij in aanmerking te komen.
Verkiezingsnederlaag
Maar PvdA-leider Asscher heeft al bij herhaling gezegd dat hij niet in het kabinet wil en na zijn gesprek met Tjeenk Willink wees hij nog eens op de grote verkiezingsnederlaag van zijn partij. Hij zou het raar vinden als hij samen met de VVD, die ook heeft verloren, opnieuw een regering zou vormen.
Verder wil hij een linksere koers en volgens hem zou er met een kabinet van VVD, CDA, D66 en PvdA een sociaal-economische verhouding komen van 71 rechtse en 9 linkse zetels. Hij vindt het "inhoudelijk buitengewoon onaantrekkelijk" om bij de drie anderen aan te schuiven.
Op de vraag hoe stellig zijn afwijzing is, antwoordde hij dat nee nee is, maar dat je nooit nooit moet zeggen. Bij dat laatste doelde hij op "staatsnoodrecht, als er iets dramatisch zou gebeuren waarbij de PvdA het land zou moeten redden".
Verbinding tussen links en rechts
Eerder vandaag zei VVD-leider Rutte dat VVD, CDA en D66 een kabinet willen dat links en rechts en progressief en conservatief verbindt. Hij wilde er niet op vooruitlopen met welke vierde partij besprekingen moeten worden gevoerd.
Volgens de VVD-voorman hebben mensen in Nederland, zeker de middenklasse en de lagere inkomens, het gevoel dat ze de prijs hebben betaald voor de crisis. "Het is van groot belang dat ook zij de komende jaren voelen dat het beter gaat met Nederland. Dat kan het beste met een kabinet dat de verschillende grote politieke stromingen, progressief en conservatief, verbindt", zei Rutte.
D66-voorkeur voor PvdA
D66-leider Pechtold herhaalde voor het bezoek van Asscher aan de informateur nog eens zijn voorkeur voor de PvdA. Hij benadrukte dat de PvdA weliswaar heeft verloren, maar toch nog altijd negen zetels heeft.
ChristenUnie-leider Segers wil dat Asscher echt zwart op wit zet dat hij niet wil meedoen. Hij vindt dat de ChristenUnie pas in beeld kan komen als de PvdA is "afgestreept".
CDA-leider Buma zei dat zijn partij niet de luxe heeft om een voorkeur uit te spreken voor een bepaalde vierde partner.