Ontruiming van de nederzetting Amona in februari
NOS NieuwsAangepast

Israël bouwt voor het eerst in 25 jaar weer nederzetting op Westoever

Israël is begonnen met de bouw van de eerste nieuwe Joodse nederzetting op de Westelijke Jordaanoever in 25 jaar. Premier Netanyahu plaatste op Twitter een foto van een bulldozer met de tekst: "Na tientallen jaren heb ik de eer de premier te zijn die een nieuwe nederzetting in Judea en Samaria (de Westoever, red.) bouwt".

De nederzetting is bedoeld voor de veertig families uit de nederzetting Amona, die in februari met de grond gelijk werd gemaakt. Dat gebeurde op last van het hooggerechtshof dat in 2014 oordeelde dat Amona een illegale nederzetting was, omdat de huizen op grond van een Palestijnse eigenaar stonden, zonder dat die daar toestemming voor had verleend.

Joodse jongeren uit Amona en omliggende kolonistendorpen verzetten zich destijds fel tegen de ontruiming. Ze gooiden met stenen naar de agenten en staken autobanden in brand. Netanyahu liet kort daarop weten dat hij moeite had met de ontruiming van Amona en hij beloofde de bewoners snel een nieuwe nederzetting op de Westoever.

Eigen Palestijnse staat

Er zijn de laatste tientallen jaren geregeld nieuwe huizen voor kolonisten gebouwd op de Westelijke Jordaanoever, maar daarbij ging het om de uitbreiding van bestaande nederzettingen.

De Palestijnen beschouwen de Westelijke Jordaanoever en Oost-Jeruzalem als het grondgebied voor een toekomstige eigen staat. In totaal wonen in deze regio zo'n 600.000 Joodse kolonisten.

Kushner

De aankondiging van Netanyahu komt vlak voor de komst van Jared Kushner naar Israël en de Palestijnse gebieden. Kushner, de schoonzoon van president Trump, komt in zijn hoedanigheid als bemiddelaar namens de Amerikaanse president voor het Midden-Oosten. Kushner zal spreken met Israëlische en Palestijnse leiders.

De Palestijnse president Abbas veroordeelt het begin van de bouw van de nederzetting als een gevaarlijke escalatie. Hij ziet het ook als een poging om de bemoeienissen van president Trump met het Midden-Oosten te ondermijnen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl