Ho-Pin Tung

Nederlander houdt Porsche bijna van Le Mans-zege af

Nederlands succes in de 24 uur van Le Mans. De in Velp geboren Ho-Pin Tung, die naast een Nederlands ook een Chinees paspoort heeft, won met zijn Jackie Chan DC Racing-ploeggenoten de LMP2-klasse en werd zelfs tweede in het algemeen klassement.

Porsche was met Timo Bernhard, Brendon Hartley en Earl Bamber de beste in de LMP1-klasse en eindigde op de eerste plaats in het klassement. Het was de derde eindzege op rij in Le Mans voor de Duitse autofabrikant.

Nederlander houdt Porsche bijna van Le Mans-zege af

Daar zag het na enkele uren race echter niet naar uit. Bernhard verspeelde zaterdag een uur na asproblemen. Zijn team, een van de zes in de koningsklasse LMP1, zag drie concurrenten in de nacht echter ook tijd verliezen of zelfs uitvallen.

Tung plotseling aan kop

Toen stalgenoot Neel Jani niet meer verder kon, kwam de Nederlander Tung vanuit de LMP2-klasse plotseling aan kop. Hij werd bij Jackie Chan Racing bijgestaan door Thomas Laurent en Oliver Jarvis.

De eindzege lonkte voor Tung, maar Bernhard achterhaalde hem in het slotuur van de race alsnog dankzij 300 pk's meer. Porsche legde 367 rondes af en Jackie Chan Racing finishte op een ronde achterstand.

Jan Lammers

Gijs van Lennep (1971 en 1976) en Jan Lammers (1988) blijven zodoende de enige Nederlanders die de 24 uur van Le Mans hebben gewonnen.

Lammers eindige in deze editie op de veertiende plaats met Racing Team Nederland, waarvoor ook Frits van Eerd en Rubens Barrichello uitkomen.

Jan Lammers in actie voor Racing Team Nederland

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl