Politiemedewerker bekijkt met een virtual reality-bril de plaats delict

Politie gebruikt virtual reality na moord of schietpartij

  • Remco Andringa

    redacteur Politie en Justitie

  • Remco Andringa

    redacteur Politie en Justitie

Scherven op de grond. Een omgevallen plant. Een bloedvlek uitgeveegd over de vloer.

Wie de virtual reality-bril opzet van het visualisatieteam van de politie in Rotterdam, stapt in een huiskamer waar een stevige ruzie uitgevochten lijkt te zijn. Je kan alle kanten op kijken, simpelweg door je hoofd te draaien.

Een tikje tegen de zijkant van de bril brengt je naar boven, naar de slaapkamer. Daar ligt het lichaam van een man. Hij ligt op zijn rug. Bloed op zijn borst, buik en in zijn hals. Bij zijn hoofd liggen een bijl en een mes.

Deze plaats delict is weliswaar gefingeerd, maar laat zien waar de politie sinds kort mee experimenteert: het gebruik van virtual reality in de opsporing. Met de bril kan de plek des onheils opnieuw worden bekeken, zo vaak als maar nodig is.

"Rechercheurs kunnen op hun gemak kijken hoe het er precies uitzag, zonder dat ze steeds terug hoeven naar de plaats delict", zegt Nielson Plomp, medewerker forensische visualisatie bij de politie in Rotterdam. Zijn eenheid werkt op proef met de virtual reality-brillen. Het afgelopen half jaar zijn ze in zo'n tien zaken gebruikt.

Virtual reality heeft volgens de politie grote voordelen. In de eerste plaats is er tijdwinst. Minder mensen hoeven af te reizen naar de plek van het misdrijf en wie nog eens terug wil om iets te checken, doet dat met de bril.

Nu kunnen zij met de bril alvast kijken, zonder risico dat sporen besmet raken.

Nielson Plomp, politie Rotterdam

"De eerste zaak die we op deze manier deden was een schietpartij, waarbij de plaats delict bestond uit meerdere straten", vertelt Plomp. "Het was een verademing voor het opsporingsteam dat ze even konden kijken hoe het daar ook alweer zat, zonder dat ze eerst dertig kilometer moesten rijden."

Omdat er minder mensen rondlopen op een plaats delict, is de kans ook groter dat belangrijke sporen behouden blijven. "Tactisch rechercheurs willen vaak snel de plaats delict op om te kijken wat er nodig is aan verder onderzoek. Nu kunnen zij met de bril alvast kijken, terwijl de forensische opsporing nog bezig is en er geen risico is dat sporen besmet raken."

Ook belangrijk: collega's zien met een virtual reality-bril altijd de "maagdelijke" plaats delict. "Als de forensische opsporing is vertrokken, is er vaak van alles veranderd", zegt Plomp. "Ze nemen spullen mee, het slachtoffer is weg, dingen worden soms verplaatst." Omdat het cruciaal is een plek te bestuderen zoals die is aangetroffen, worden altijd al foto's gemaakt. Maar de 360 graden-beelden bieden volgens Plomp "een betere beleving".

Moorden oplossen met een VR-bril

Anderhalve kilometer

Hij verwacht dat de virtual reality-bril op termijn niet alleen door de politie zal worden gebruikt, maar bijvoorbeeld ook door officieren van justitie en door de rechtbank.

Bovendien wordt de kwaliteit van de beelden steeds beter. Zo heeft de Landelijke Eenheid laserscanners, waarmee in hoge resolutie 3D-beelden gemaakt kunnen worden. De apparaten scannen tot anderhalve kilometer rond een plaats delict, met een nauwkeurigheid van enkele millimeters.

Een medewerker van de Landelijke Eenheid maakt een 3D-scan van een plaats delict.

Ook deze beelden komen binnenkort in de virtual reality-brillen van rechercheurs terecht. Dan kunnen ze rondlopen over een plaats delict en bijvoorbeeld bukken om onder een tafel te kijken.

Verklaringen van getuigen kunnen eenvoudig worden getoetst. Kon iemand vanaf die plek wel zien wat hij zegt te hebben gezien? Met de virtual reality-bril op kan een rechercheur het meteen checken.

Najaar

De huidige experimenten lopen tot het najaar. Daarna beslist de politie of er structureel met virtual reality gewerkt gaat worden.

Of met de moderne techiek ook meer verdachten opgespoord worden? Dat zal onderzocht moeten worden, zegt Nielson Plomp van de politie in Rotterdam. "Het draagt in ieder geval bij aan een beter beeld van wat zich heeft afgespeeld op de plek van een misdrijf."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl