Yuri van Gelder met zijn nieuwe coach Hassan Zaazouz
NOS SportAangepast

Yuri van Gelder: blij dat ik weer goed word ontvangen

De verloren zoon is terug. Het was spannend voor Yuri van Gelder om zaterdag weer de turnarena binnen te stappen voor een officiële wedstrijd. Hoe zou de 34-jarige ringspecialist in Ahoy ontvangen worden door de turnwereld, die hem toch even beu was na zijn nachtelijke escapade op de Olympische Spelen in Rio?

"Ik vind het heel erg fijn dat ik goed word ontvangen", staat een opgeluchte Van Gelder de pers te woord na de eerste dag van de NK. "Hierdoor bloei ik op. Dit geeft positieve energie en kracht."

Van Gelder moest veel overdenken het afgelopen half jaar. Had het ook lastig. "Ik moest veel dingen regelen. Heb veel gesprekken moeten houden om de boel op een rijtje te zetten. Wat wil ik? Wat kan ik? Dat heeft energie gekost."

Van Gelder goed ontvangen bij rentree in Ahoy'

"Nu sta ik hier, eerste wedstrijd na de Spelen. Er is een hoop veranderd. Nieuwe oefening, nieuwe trainer", somt Van Gelder op.

Zijn nieuwe trainer luistert naar de naam Hassan Zaazouz. "Hij is degene die bereid is om mij hier te ondersteunen tijdens de NK. Hij was een topturner, is in Heerenveen opgegroeid. Hij heeft WK's gedraaid, weet precies wat er in het topturnen omgaat."

Hoelang de samenwerking duurt, is nog niet bekend. "We zijn net begonnen, wie weet wat de toekomst gaat brengen. Op dit moment klikt het en bekijken we het stapsgewijs."

Yuri van Gelder tijdens NK

En het doel? Van Gelder windt er geen doekjes om. "Het WK in Montreal is echt wel het doel. Maar het is ook wel het eerste moment om weer te kijken naar 2020."

'Ik weet dat ik het team kan helpen'

In 2020 zijn de Spelen in Tokio. "Ik wil het beste uit mezelf halen. Ik weet dat ik het team kan helpen. Het WK is een eerste stap richting de toekomst voor mij. Ik weet wat ik moet doen. Ga het onderste uit de kan halen om mij zo goed mogelijk te laten zien."

Om eventueel weer aan de Spelen mee te mogen doen, moet hij in eerste instantie het vertrouwen terugwinnen van het team. En van de bondscoach. "Het is allemaal niet leuk geweest. Ik vind het fijn dat collega's mij weer goed ontvangen. Het heeft tijd nodig. En dan hoop ik dat ze mij weer opstellen en meenemen."

Morgen eerste titel sinds 2009?

Eerst moet Van Gelder zondag weer de ringen in voor zijn volgende oefening. De eerste, in de kwalificatie, ging niet zo goed. "Ik ga zondag eens laten zien hoe het echt moet. Dan gaan de puntjes op de i en kan ik de medaille in de wacht slepen." Het zou zijn eerste titel zijn sinds 2009.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl