Helmut Kohl en Wim Kok tijdens een ontmoeting op het Catshuis in 1997
NOS NieuwsAangepast

Het beste uit het Oog: Kohl, Raqqa en betoog voor minderheidskabinet

Bill Clinton noemde hem de grootste Europese leider na de Tweede Wereldoorlog: Helmut Kohl. Gisterochtend overleed de oud-bondskanselier van Duitsland op 87-jarige leeftijd. Coen Verbraak spreekt in de wekelijkse podcast met Wim Kok, die als premier met hem samenwerkte, en Jaap de Hoop Scheffer. Als CDA-Kamerlid ontmoette hij meermaals de 'pater familias van de Duitse eenwording'.

Het is deze week 75 jaar geleden dat Anne Frank haar eerste dagboek cadeau kreeg, voor haar dertiende verjaardag. Wat ze daarin schreef, is nu een van de meest gelezen boeken ter wereld. Oud-politicus Ernst Hirsch Ballin is voorzitter van de raad van toezicht van de Anne Frank Stichting en had tot zijn dood nauw contact met Anne's vader Otto.

Als zoon van een gevluchte Duitse Jood heeft de oorlog een grote rol op het leven van Hirsch Ballin gespeeld. "Voor mij had het altijd de boodschap: dit had jou ook kunnen overkomen als je eerder was geboren."

De formatie duurt sinds woensdag langer dan het gemiddelde. Vanwege het klappen van de tweede reeks onderhandelingen tussen VVD, CDA, D66 en GroenLinks zal het zeker nog gaan oplopen. Het is een lastige klus, maar alle betrokkenen zijn ervan overtuigd dat het in ieder geval een meerderheidskabinet moet worden. De Raad voor het Openbaar Bestuur, het politieke adviesorgaan van de overheid, vindt van niet. Voorzitter Jacques Wallage pleit voor een minderheidsregering. "Dat is democratischer", aldus Wallage.

Het aantal burgerdoden door de geallieerde bombardementen rond de Syrische stad Raqqa loopt snel op. De Verenigde Naties maken zich zorgen over de enorme stijging. Dat heeft alles te maken met het beleid van president Trump, vertelt defensiespecialist Ko Colijn van het Instituut Clingendael aan Herman van der Zandt.

Meer luisteren?

Luister ook naar De Stemming van Vullings en Van Weezel, de politiek podcast van het Oog waarin de twee politieke dieren de formatieperikelen bespreken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl