Segers van de ChristenUnie bij informateur Tjeenk Willink
NOS NieuwsAangepast

ChristenUnie staat niet te dringen, 'ga maar met Asscher praten'

Niet de ChristenUnie, maar de PvdA moet volgende week aanschuiven bij de onderhandelende partijen VVD, CDA en D66. Dat zegt CU-voorman Gert Jan Segers vandaag in het AD.

Donderdag sprak informateur Tjeenk Willink lang met 'het motorblok' en ook aanstaande dinsdag zal dit het geval zijn. Een slechte zaak volgens Segers: "Ze gaan nu met z'n drieën iets knutselen waar een vierde partij bij moet aanschuiven. Het speelveld is dan niet gelijk. Wij zijn geen tussengerecht, geen opvulling van drie partijen om op te tellen naar 76 zetels. We zetten niet onze handtekening bij het kruisje."

Daarom wijst de fractievoorzitter van de ChristenUnie ook naar de partij van Lodewijk Asscher. "De PvdA heeft de voorkeur van D66, de partij kan instemmen met de onderhandelde migratieparagraaf en sluit inhoudelijk niemand uit. Als ik volgende week een uitnodiging krijg, dan zal ik de informateur adviseren om met de PvdA te praten."

Echt niet

Asscher zit niet te wachten op een gesprek met de eerder genoemde partijen. In het AD zegt hij: "Wij zullen het landsbelang dienen vanuit de Tweede Kamer. Aanschuiven bij het motorblok VVD, CDA en D66 gaan we echt niet doen."

Maar Segers heeft geen boodschap aan deze afwijzing. "Laat de PvdA de kaarten op tafel leggen en niet eindeloos blijven dralen. Als Asscher écht niet wil, laat hem dat dan óók op inhoudelijke gronden uitleggen, zoals Tjeenk Willink eerder ook andere partijen heeft gevraagd."

Onbespreekbaar

Pas na een definitief 'nee' van Asscher wil Segers nadenken over plaatsnemen aan de onderhandelingstafel. Maar wel onder de voorwaarde dat er met de vier partijen onderhandeld wordt over de onderwerpen die eerder voor D66 onbespreekbaar waren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl