NOS NieuwsAangepast

'Mensen moeten 'm kunnen zien, de gouden balk van Sanne Wevers'

Vijf meter lang is-ie, de balk waarop Sanne Wevers in 2016 goud won tijdens de Olympische Spelen in Rio. De turnster mag de 'gouden balk' hebben en dat is heel bijzonder, zegt Ben Hilgers, conservator sporterfgoed bij NOC*NSF. "Dit gebeurt nooit, het is echt heel uniek. Zelfs olympische kleding moet soms weer worden ingeleverd."

Een Nederlands bedrijf heeft de balk gemaakt en geeft hem cadeau aan Wevers. "Daardoor is het al bijzonder, veel materiaal van het Olympisch Comité verdwijnt." Maar het is ook bijzonder door de grootte van het ding. "De balk is in de hele vloer opgenomen, die kan niet vrijstaan zonder vloer. Dat is anders dan een rekstok: die is veel gewoner."

Wevers weet nog niet waar ze de balk moet opbergen. Daar heeft Hilgers wel een idee voor. "Wij hebben een zeer groot depot waarin we bijna 6000 sportattributen hebben opgeslagen. Daar zouden we de balk graag opnemen."

De balk is een stukje olympische geschiedenis. Mensen moeten dit kunnen zien.

Ben Hilgers

En Wevers' balk zou niet het enige gouden succes in het depot zijn. "Hier ligt ook bijvoorbeeld het judopak van Anton Geesink uit 1964 opgeslagen, en het schaatspak van Evert van Benthem van de Elfstedentocht uit 1985." Maar ook een fiets van Joop Zoetemelk, een medaille van oud-schaatskampioen Ard Schenk en het zwempak van Inge de Bruijn uit 2004 worden daar bewaard.

Maar eerst moet de balk 'on tour', gaat Hilgers verder. "Dit is een stukje olympische geschiedenis. Mensen moeten dit kunnen zien. De balk zou een periode lang opgesteld kunnen worden bij meerdere instellingen. Het is ook gewoon een esthetisch mooi voorwerp. We zouden ook een tour kunnen doen met alle gouden olympische successen, dat is ook leuk."

De imponerende combinatie: pirouettes en een spagaatsprong

Nog even terug naar 15 augustus vorig jaar, toen Wevers goud won. Want wat maakte haar oefening zo bijzonder? Aukje de Jong, internationaal jurylid van de Koninklijke Nederlandse Gymnastiek Unie, gaf vorig jaar antwoord op die vraag.

"Wevers' routine was indrukwekkend omdat ze elegant en vloeiend turnde. Ze maakte overal combinaties van acrobatiek en dans. Die deed ze heel vloeiend. Hierdoor leek het heel makkelijk. Omdat ze al deze combinaties sierlijk en elegant uitvoerde, zou ik haar een hoge score geven als jurylid."

Haar score, van 15,466, was terecht. "Ze maakte nergens een grote fout, alleen een paar kleine. Ze deed meerdere elementen met de hoogste moeilijkheidsgraad. Daarom had ze de hoge score, en dus de gouden medaille, helemaal verdiend."

Sensationeel turngoud voor Sanne Wevers

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl