NOS NieuwsAangepast

Asscher schrijft migratiestuk, wil geen plek aan formatietafel

PvdA-leider Asscher zegt met zijn opiniestuk over migratie van vanmorgen niet naar een plaats aan de formatietafel te solliciteren. "Migratie is een van grootste vraagstukken van deze tijd", benadrukt hij. "Ik zou het heel jammer vinden om dat terug te brengen tot de Nederlandse kabinetsformatie."

Asscher schrijft samen met vier hoogleraren in de Volkskrant, dat zowel links als rechts doorslaat als het over vluchtelingenbeleid gaat. "De tegenstelling tussen iedereen altijd opvangen en grenzen en ogen dicht moet stoppen", vinden ze. Ze schrijven dat vluchtelingen bescherming en een veilig bestaan verdienen, maar dat de Nederlandse bevolking tegelijkertijd mag verwachten dat de samenleving wordt beschermd.

PvdA-standpunt

De PvdA-leider stelt uitdrukkelijk dat zijn partij het niet verkeerd vindt om een deal te sluiten, waardoor vluchtelingen teruggestuurd kunnen worden naar Noord-Afrika. Op dat punt zijn de formatiegesprekken met GroenLinks deze week voor de tweede keer mislukt. Maar de ingezonden brief is niet gericht aan de informateur, zegt Asscher. Het gaat erom dat de PvdA duidelijk maakt "waar wij voor staan".

Asscher zegt dat hij het standpunt dat hij in zijn brief verwoordt de komende jaren vanuit de Tweede Kamer wil uitdragen. Mede door het slechte resultaat voor zijn partij bij de verkiezingen heeft hij duidelijk gevoeld dat mensen die zijn partij altijd steunden, zijn afgehaakt. "Omdat ze zich in de steek gelaten voelden. Omdat ze vonden dat er te weinig zekerheid en bescherming voor ze was. Hij zegt dat als de PvdA weer gaat regeren, "niet nu, maar ergens in de toekomst", dat met een programma moet zijn "dat mensen dat gevoel niet geeft".

Niet beschikbaar

Asscher zei eerder vanmorgen nog eens stellig dat hij niet beschikbaar is om bij het 'motorblok' van VVD, CDA en D66 aan te schuiven. Sinds informateur Tjeenk Willink gisteren duidelijk stelde dat hij een meerderheidskabinet wil met in elk geval deze drie partijen, zijn alle ogen weer gericht op de ChristenUnie en de PvdA als mogelijke vierde partij. Maar Asscher blijft op het standpunt staan dat zijn partij moet herstellen van het grote verlies bij de verkiezingen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl