Oud-VN-topman Koffi Annan, in mei op een conferentie in Helsinki
NOS Nieuws

Kofi Annan ziet groot gevaar voor Congo

Oud-topman Kofi Annan van de Verenigde Naties en negen Afrikaanse oud-presidenten waarschuwen in een rapport dat de toekomst van Congo in groot gevaar is. Het land verkeert volgens de staatsmannen in een politieke crisis doordat het land niet in staat is om verkiezingen te organiseren om president Kabila te vervangen. De crisis bedreigt volgens het rapport niet alleen Congo, maar het hele continent.

Kabila weigerde vorig jaar december af te treden, hoewel zijn wettelijke termijnen als president verstreken waren. Met de oppositie werd toen overeengekomen dat de presidentsverkiezingen eind dit jaar zouden worden gehouden, maar het ziet het niet naar uit dat dat gebeurt.

Door oponthoud bij de registratie van kiezers en financiële problemen wordt het steeds onwaarschijnlijker dat de verkiezingen in december doorgaan.

Oorlogen

De Afrikaanse staatslieden schrijven dat ze zich verplicht voelen te waarschuwen "voor het te laat is". Congo, het op een na grootste land van Afrika, was tussen 1996 en 2003 in de greep van regionale oorlogen, met miljoenen slachtoffers. Aan het rapport schreven de oud-presidenten Mbeki (Zuid-Afrika) en Obansanjo (Nigeria) mee.

Bij gewelddadige protesten tegen de regering kwamen vorig jaar tientallen mensen om het leven. Door de weigering van Kabila om op te stappen, laaiden de etnische conflicten in het land ook weer op. Een opstand in het midden van het land kostte het leven aan honderden mensen en joeg honderdduizenden op de vlucht. De strijd gaat tussen milities en het regeringsleger. In Centraal-Congo, in de regio Kasai, zijn meer dan veertig massagraven ontdekt.

Het totaal aantal vluchtelingen in Congo is volgens gegevens van de VN vorig jaar verdubbeld tot 3,6 miljoen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl