Minister Kamp (Economische Zaken), vanochtend op het Binnenhof
NOS NieuwsAangepast

Oud-ministers van Defensie niet gehoord in omkopingszaak auto's

De oud-ministers van Defensie Kamp en Van Middelkoop hoeven niet te worden gehoord in de omkopingszaak rond de aanbesteding van politie- en legerauto's door autobedrijf Pon, de importeur van Volkswagen en Audi. Over het verhoren van voormalig minister Hillen moet de rechtbank nog een besluit nemen.

De verdediging in deze zaak, waarin zes ambtenaren terechtstaan omdat ze giften en reizen hebben geaccepteerd, had gevraagd om de verhoren. De advocaten vinden het vreemd dat hun cliënten terecht moeten staan voor relatief kleine voordelen, die ook waren gegund aan de ministers. Maar de rechtbank noemt de verzoeken onvoldoende onderbouwd.

Luxe reizen

De vier medewerkers van Defensie en twee politiemensen staan voor de rechter omdat ze onder meer kortingen kregen op hun lease-auto's en op het onderhoud van hun wagen. Verder kregen ze reizen aangeboden, die soms een zeer luxueus karakter hadden. Maar ze profiteerden ook van kleine voordeeltjes zoals een set winterbanden of een update van hun navigatiesysteem.

Pon probeerde met dit soort douceurtjes wagenparkbeheerders te beïnvloeden, die konden besluiten over aanschaf of vervanging van dienstauto's bij defensie en de politie. Het doel was uiteraard om zo veel mogelijk auto's te verkopen aan de overheid.

Pon heeft schuld bekend en voor 12 miljoen euro een schikking getroffen met justitie. Ook Peugeot en Renault hebben wegens omkoping geschikt, beiden voor 2 miljoen euro.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl