Rory McIlroy
NOS SportAangepast

'Mentale veldslag' US Open nu nog zonder Nederlandse golfers

Aankomend weekeinde vindt de ontknoping plaats van het US Open, de tweede major van het seizoen. Nederlandse inbreng is er niet in Erin, Wisconsin, maar daar wordt achter de schermen hard aan gewerkt door 'playing bondscoach' Maarten Lafeber.

Het is dun gezaaid aan de wereldtop als het om Nederlandse golfers gaat. Joost Luiten is al enkele jaren de vaandeldrager, maar hij heeft in deze periode van het jaar andere prioriteiten.

"Hij had mee kunnen doen aan de kwalificaties, maar hij wilde zich focussen op de grote toernooien in Europa van de komende weken", aldus Lafeber. "Maar ik denk dat hij een heel goede kans had om zich te plaatsen."

Ondanks de absentie van landgenoten zit golfminnend Nederland aankomend weekeinde aan de buis gekluisterd. "Het is dé ultieme test in het golf. Moeilijker dan dit krijg je het niet. Het is een mentale veldslag", aldus Lafeber.

"De fairway is heel smal en de green is harder, waardoor de bal moeilijker te stoppen is. Je staat meer onder druk staat bij elke slag. In aanloop naar het toernooi gaat het ook vaak over de moeilijkheid van de baan."

Joost Luiten

De 42-jarige Lafeber is momenteel actief op de Challenge Tour, het niveau onder de Europese tour. Hoe lang duurt het nog voordat hij of een landgenoot weer op de majors vertegenwoordigd is?

"Met een heel breed en ervaren team hopen we het gat richting de tour kleiner te maken. Ik ben verantwoordelijk voor de structuur en ik help ze wel hier en daar. Maar voordat je weer een stuk of zes spelers hebt, dat duurt wel vijf jaar."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl