Dylan Groenewegen in de kampioenstrui
NOS WielrennenAangepast

Veel WorldTour-renners naar NK; een enkeling zegt af

Na twee NK's wielrennen op de weg op vlak terrein vindt de vaderlandse titelstrijd, vorig jaar een prooi voor sprinter Dylan Groenewegen, nu weer plaats op geaccidenteerd terrein. Het parcours in het Gelderse Montferland, waar volgende week de medailles verdeeld gaan worden, is gelardeerd met diverse heuveltjes.

Dat kan Bauke Mollema er echter niet toe verleiden op zondag 25 juni zijn neus weer eens te laten zien bij de wegwedstrijd voor de profs. Hij heeft de Giro d'Italia nog in de benen en moet straks Trek-kopman Alberto Contador bijstaan in de Tour de France. Rust is derhalve het devies in de periode tussen beide grote ronden.

Bauke Mollema

Hij is niet de enige grote naam die niet richting Duitse grens afreist. Ook Steven Kruijswijk ontbreekt op het appèl, maar ook zijn absentie is begrijpelijk. Hij reed de Giro weliswaar niet uit - ziekte dwong hem in de slotweek tot opgeven - maar kort daarop doet hij wel weer vooraan mee in de Ronde van Zwitserland. Ook hij moet even gas terugnemen.

De derde Giro-coureur die de NK moet missen, is Wilco Kelderman. De beoogde knecht van Tom Dumoulin moest in Italië al snel de handdoek in de ring gooien, nadat hij bij een onfortuinlijke val een vinger had gebroken. De renner van Sunweb blijkt niet voldoende hersteld om een gooi te doen naar de rood-wit-blauwe kampioenstrui.

Wout Poels

Wout Poels moet nog een slag om de arm houden. Een knieblessure hield hem vier maanden aan de kant, maar deze week stapte hij eindelijk weer op de wedstrijdfiets. Het zal van zijn ervaringen in de Route du Sud afhangen of hij in juli ook de Ronde van Frankrijk zal rijden, net als vorig jaar als voorname secondant van Sky-kopman Chris Froome. Als de Tour alsnog een plaats op zijn programma krijgt, gaat er een streep door Montferland.

Ploeggenoot Danny van Poppel, twee jaar geleden in Emmen nog goed voor brons, heeft nog geen beslissing genomen over zijn deelname aan de NK. QuickStep-renner Niki Terpstra is er nog niet helemaal uit, maar verwacht niet dat hij aan de start verschijnt. De drievoudig Nederlands kampioen kent tot nu toe een seizoen met veel tegenslagen.

Wie is er wel?

Verder zijn alle WorldTour-renners van de partij in Gelderland, waar het peloton 231 kilometer voor de wielen krijgt. Dus ook Giro-winnaar Tom Dumoulin, de naar de Tour uitkijkende Robert Gesink en Dauphiné-revelatie Koen Bouwman.

Tom Dumoulin

Dat trio komt overigens ook al op woensdag 21 juni in actie tijdens de tijdrit. Tot de deelnemers aan de race tegen de klok behoren ook de specialisten Stef Clement en Jos van Emden, de winnaar van de slottijdrit in de Giro d'Italia.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl