Hematoloog Jan van den Boogaart en zijn Oostenrijkse collega Oliver Hayden
NOS Nieuws

Nederlandse uitvinder wint Europese innovatieprijs

De Nederlandse hematoloog en uitvinder Jan van den Boogaart heeft de European Inventor Award gewonnen. Hij ontving de toonaangevende Europese wetenschapsprijs vandaag voor een test die sneller en goedkoper malaria opspoort.

Hij won de prijs samen met zijn Oostenrijkse collega Oliver Hayden in de categorie Industrie. Van den Boogaart is erg blij met de erkenning voor zijn uitvinding. "Ik had de nominatie al niet zien aankomen, maar had al helemaal niet verwacht te winnen."

Met de nieuwe methode kunnen ongeveer 120 bloedmonsters per uur getest worden. Dat is veel sneller dan bestaande testen. "Eerder kon één test soms wel een uur duren, nu kunnen we in dertig seconden bepalen of iemand malaria heeft", zegt Van den Boogaart. "Daarnaast is deze manier van testen goedkoper, omdat er minder specialisten voor nodig zijn."

Malaria

Jaarlijks sterven er honderdduizenden mensen aan de gevolgen van malaria, het merendeel daarvan is kind. "Het is dus van groot belang dat besmettingen snel worden ontdekt en dat mensen snel behandeld kunnen worden", zegt Van den Boogaart.

De nieuwe test is nog niet in gebruik. "Eerst moeten we de methode nog verder testen en er zijn ook veel nieuwe laboratoria nodig", zegt Van den Boogaart. "Maar we hopen dat het zo snel mogelijk op de markt komt."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl