Phil Mickelson
NOS SportAangepast

Mickelson mist US Open door diploma-uitreiking dochter

Voor het eerst sinds 1993 doet Phil Mickelson niet mee aan de US Open, een van de vier majors in het professionele golf. Niet omdat hij uit vorm zou zijn of anderszins met problemen kampt, maar omdat hij dit weekeinde per se bij zijn dochter Amanda wil zijn. Zij is geslaagd voor haar middelbare school en Mickelson wil koste wat kost de diploma-uitreiking en de bijbehorende ceremonie in Carlsbad, Californië bijwonen.

De US Open wordt gespeeld in Oakmont, Pennsylvania, in het oosten van de Verenigde Staten. Het toernooi begint vandaag. Weliswaar heeft Mickelson de beschikking over een privévliegtuig, maar het lukt hem niet de vierduizend kilometer tussen Californië en Pennsylvania snel genoeg te overbruggen.

Gezinsbelang boven sportief belang

Mickelson hoopte op een gunstige loting of hulp van de weergoden, zodat hij toch aan zijn 27ste US Open kon meedoen. Na de loting werd duidelijk dat de Amerikaanse golfer een uitstel van vier uur nodig had om na de ceremonie in Carlsbad alsnog op tijd op de golfbaan te staan. Slecht weer en uitstel van het toernooi had nog uitkomst kunnen brengen, maar de weersvoorspelling voor de komende dagen in Oakmont is juist prima.

En dus restte Mickelson niets anders dan het gezinsbelang boven de sportieve belangen te plaatsen. Verrassend kan zijn beslissing niet genoemd worden, want al eerder heeft Mickelson laten blijken de familie boven alles te plaatsen. In 1999 liet de toen 29-jarige Mickelson zijn caddie tijdens de US Open een pieper dragen, opdat hij snel gewaarschuwd kon worden mocht zijn destijds hoogzwangere vrouw weeën krijgen.

Caddie met pieper

De pieper ging niet af en Mickelson speelde een voortreffelijk toernooi. Hij miste op één slag de eindzege. De ochtend na het toernooi werd dochter Amanda, in het bijzijn van vader Phil, geboren. Dezelfde dochter die nu haar diploma heeft gehaald. Mickelson is inmiddels vader van drie kinderen.

Phil Mickelson met zijn familie na het winnen van het Schotse Open in 2013

Met de golfcarrière van Mickelson ging het in al die jaren ook crescendo. Hij won vijf keer een major, al lukte hem dat op de US Open nog nooit. Na zijn tweede plaats in 1999 zou hij nog vijf keer als tweede eindigen. Mickelson stond in zijn carrière wel meer dan 700 weken in de mondiale toptien en sinds 2012 is hij opgenomen in de World Golf Hall of Fame.

Eén man kan in ieder geval zijn geluk niet op dat Mickelson de US Open aan zich voorbij moet laten gaan: Roberto Diaz. De 30-jarige Mexicaan kreeg na de afmelding van Mickelson te horen dat hij de opengevallen plek mag innemen.

  • Getty Images
    Phil Mickelson in actie op de Bob Hope Chrysler Classic in 1993
  • AFP
    Phil Mickelson samen met dochter Amanda en vrouw Amy nadat Mickelson de US PGA Tour Championship heeft gewonnen in 2000

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl