Shoot-out hockey
NOS SportAangepast

Hockey experimenteert met shoot-outs bij gelijkspel

Hockey staat bekend om de vernieuwingen in de spelregels. Daar is nu weer een nieuwe regelwijziging bijgekomen. Met ingang van komend seizoen start in de eerste klasse een proef waarbij na elke competitiewedstrijd die in een gelijkspel is geëindigd, shoot-outs genomen zullen worden. Het winnende team verdient een extra wedstrijdpunt.

Het nemen van shoot-outs bij een gelijkspel wordt al een paar jaar gedaan bij beslissingswedstrijden. Zo werd dit jaar de finale van de play-offs bij de mannen tussen Kampong en Rotterdam beslist door shoot-outs, waarmee Kampong de landstitel veroverde. Een jaar geleden verloor het Nederlands vrouwenelftal de olympische finale in Rio de Janeiro na shoot-outs van Groot-Brittannië.

Enquête

Alle 320 hockeyverenigingen in Nederland is gevraagd om in te stemmen met de regelwijziging. Dit leverde gemengde reacties op waarna is besloten tot een proef van een seizoen. Het experiment is in de eerste klasse omdat daar genoeg teams zijn (96) en alle wedstrijden onder leiding staan van een bondsscheidsrechter.

Puntenverdeling eerste klasse

Gewonnen wedstrijd 3 punten
Gelijkspel1 punt
Winnaar shoot-outs 1 bonuspunt
Verloren wedstrijd0 punten

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl