De paus in de video
NOS Nieuws

Religieuze leiders: maak vrienden met mensen van ander geloof

Een opvallende oproep tot vriendschap en vrede, door een opvallende groep mannen en vrouwen. Veertien religieuze leiders hebben een video gemaakt waarin ze gelovigen oproepen om vrienden te worden met mensen van een ander geloof.

Want, zeggen ze, er zijn te veel vooroordelen over elkaar. Er is te veel wantrouwen tussen bijvoorbeeld een christen en een moslim, of een hindoe en een boeddhist. Persoonlijke contacten en gesprekken kunnen dat verbeteren, zeggen ze in een drie minuten durende video die in verschillende talen is ondertiteld, waaronder het Nederlands.

Onder meer paus Franciscus, grootmoefti van Egypte Shawki Allam, opperrabbijn Jonathan Sacks, de ayatollah Sayyid Fadhel al-Milani en de dalai lama zijn te zien in de video.

Een van de initiatiefnemers van het project is de Nederlandse marketeer Mark Woerde. Hij werkte tweeënhalf jaar aan het project, vertelt hij vanuit Londen waar de video op een conferentie is gepresenteerd. Het was geen gemakkelijk project, want veertien religieuze wereldleiders interviewen voor één project, valt niet mee. Hij kreeg dan ook hulp van het Elijah Interfaith Institute, een instituut dat interreligieus contact bevordert.

Maar na tweeënhalf jaar is Woerde wel trots. "Het is de eerste keer dat alle religieuze wereldleiders gelovigen oproepen om met gelovigen van een andere religie in gesprek te gaan", zegt Woerde.

En dat kan zinvol zijn, legt hij uit. "Juist door een gebrek aan persoonlijk contact met gelovigen van een andere religie, denken veel mensen dat er sociale spanningen zijn in de samenleving. Maar dat is vaak een vooroordeel. Door in gesprek te gaan met elkaar smelten die vooroordelen vaak als sneeuw voor de zon."

Je stuurt een brief, wacht een paar maanden en krijgt een afwijzing.

Mark Woerde

Woerde wil zichzelf eigenlijk niet te veel op de voorgrond plaatsen vandaag, omdat het vooral om de boodschap moet gaan. Die boodschap bij elkaar krijgen, was wel een oefening in geduld. Het duurde in totaal tweeënhalf jaar, contact leggen met de paus alleen al twee jaar.

Woerde: "Eerst stuur je een brief, dan wacht je een paar maanden en dan komt er een afwijzing. Vervolgens stuur je weer een brief en krijg je na een paar maanden weer een afwijzing. Uiteindelijk zijn we via de Argentijnse rabbijn Skorka in contact gekomen met de paus (paus Franciscus is Argentijn, red.)."

Niemand weigerde de uitnodiging.

Mark Woerde

"De paus vond het een mooi initiatief. We zijn een half uur bij hem geweest." Voor de andere leiders hoefden ze soms niet de hele wereld over te vliegen. De grootmufti van Egypte werd bijvoorbeeld in Duitsland gefilmd en de dalai lama in Brussel.

En niet alleen de paus was enthousiast. Het initiatief werd door alle aangeschreven leiders opgepakt, benadrukt Woerde. "Ze hebben allemaal meegedaan: de grootmufti, de soenni's, de sjia's, de hindoes. Niemand weigerde de uitnodiging. Ze kozen allemaal zelf hun teksten over vriendschap."

Nu de video en de YouTube-website is gelanceerd is het volgens Woerde nu de bedoeling dat vooral lokale religieuze leiders aan de slag gaan om mensen bij elkaar te brengen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl