Aleksei Korotajev
NOS VoetbalAangepast

Roda's Korotajev in rechtszaak tegenover Belgische Prins

Aleksei Korotajev, de Zwitsers-Russische investeerder van Roda JC, is in een juridische strijd verwikkeld met Helin International. Achter dat bedrijf is de Belgische prins Henri de Croÿ één van de drijvende krachten.

Korotajev zit al sinds februari in de cel in Dubai wegens het uitschrijven van een ongedekte cheque van 17,7 miljoen euro. Dit is in de Verenigde Arabische Emiraten een overtreding waarop een celstraf staat.

Uit gerechtelijke documenten, in bezit van de NOS, blijkt dat de rechtszaak tegen Korotajev is aangespannen door Helin International, een advieskantoor voor management en investeringen. In de stukken valt ook te lezen dat de rechter op 26 maart heeft besloten beslag te leggen op bezittingen van Korotajev voor een bedrag van 17,7 miljoen euro. Op 2 juli is de volgende zitting.

Advocaat onderzoekt

Uit een rondgang langs bedrijfsregisters binnen en buiten Europa blijkt dat Helin optreedt als agent en registratiekantoor namens bedrijven. Achter die bedrijven gaat een netwerk van directieleden schuil waarbij de naam van De Croÿ steeds maar weer opduikt. Het meest in het oog springende is Jawer SA.

Advocatenkantoor Lexence analyseerde voor de NOS de wirwar aan bedrijven, functies en verbanden. Mark Keuss, advocaat bij Lexence: "De conclusie lijkt mij gerechtvaardigd dat De Croÿ, bijvoorbeeld via Jawer SA, belangen heeft in Helin International. Een onderneming die blijkbaar een ernstig geschil heeft met de beoogd financier van Roda JC."

Rechter geïrriteerd

Bij de eerste zitting voor de rechtbank in Dubai kwam volgens Stijn Janssen, fiscaal jurist en de man die Roda en Korotajev met elkaar in contact bracht, Helin International niet opdagen. "Dit irriteerde de rechter enorm, heb ik begrepen."

Inmiddels is vorige week een tweede zitting geweest, waarbij lokale vertegenwoordigers van Helin International kwamen opdagen.

Janssen: "Ik heb ook gehoord over de Belgische connectie. Maar in de rechtszaal waren geen Europese vertegenwoordigers van Helin. Ik heb deze meneer De Croÿ nooit ontmoet. Ik ken hem niet."

Janssen bevestigt dat Korotajev nog steeds in de cel zit. "Zolang de zaak loopt, zit hij vast. En heb ik ook geen contact met hem. Zo werkt dat hier. Uiteraard is dat ook ellendig voor zijn familie."

De fans van Roda JC steunen Aleksej Korotajev

Hoe zat het ook al weer met Korotajev?

Korotajev nam tijdens de winterstop een minderheidsaandeel in de Limburgse club. Bij zijn presentatie zei hij dat hij met Roda JC binnen vijf jaar Champions League wilde spelen. Ook was al bekend dat deze Aleksei Korotajev op termijn de aandelen van Roda's voornaamste geldschieter Frits Schrouff over zou nemen.

Begin mei bleek dat Korotajev al sinds februari, nota bene een week na zijn presentatie bij Roda, in een cel in Dubai zat. Roda JC werd door het nieuws over de celstraf van Korotaev in verlegenheid gebracht. Men vond dat de nieuwe aandeelhouder zich weinig liet zien in Kerkrade, maar met dit scenario had niemand bij de club rekening gehouden.

Aangepaste begroting naar de KNVB

Roda moet morgen een nieuwe begroting bij de KNVB inleveren. Zowel de 2 miljoen die Korotajev al naar Roda overmaakte als de 2 miljoen die op een derdenrekening was gestort, en bevroren is vanwege de rechtszaak, is door de club buiten deze begroting gelaten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl