Hein Verbruggen
NOS WielrennenAangepast

'Verbruggen bestuurde het wielrennen als een liefhebber'

Hij was IOC-lid, hield zich op met koningen en presidenten en werd alom gewaardeerd. Maar de woensdag overleden Hein Verbruggen was vooral een koersliefhebber.

"Verbruggen was een man met de wielersport in zijn hart", stelt oud-wielrenner Danny Nelissen. "Hij was een echte Brabander en hield heel erg van het wielrennen. Hij was niet alleen bestuurder, maar keek ook naar al die wedstrijden. En zo bestuurde hij ook."

'Dopingaanpak zal Verbruggen altijd blijven achtervolgen'

De Helmondse bestuurder maakte van het wielrennen een mondiaal fenomeen, met renners en wedstrijden op bijna alle continenten.

Nelissen: "Hij had veel progressieve ideeën als marketeer en heeft de wielersport verder gebracht. Hij was de man die de punten bedacht. Die punten werden de ProTour en later de WorldTour. Dus hij heeft heel veel dingen ten goede veranderd."

Doping

Hij was ook bestuurder toen doping regeerde in het peloton. Nelissen reed in de jaren negentig ook in dat peloton. Blijven die dopingjaren aan de naam van Verbruggen kleven?

"Ja, helaas wel", denkt Nelissen. "Destijds heeft hij niet adequaat gereageerd op alle geruchten in de kranten en op de televisie. Dat heeft hij een beetje proberen weg te poetsen. Later kwam er een dopingtest, maar stapten ze over naar bloeddoping. Pas toen de FBI en de Franse politie erop sprongen, is er een einde aan gemaakt."

"Hij heeft er ook tegen gevochten. Vorige maand was hij nog bezig met procederen. Maar het zal hem altijd blijven achtervolgen en dat is eigenlijk heel jammer."

Theo de Rooij

Ook oud-ploegleider Theo de Rooij noemt Verbruggen "eerst en vooral een wielerliefhebber". De Rooij kreeg als ploegleider van de toenmalige Rabobankformatie veel van doen met Verbruggen. "Hij was een hervormer, een visionair. Kijk naar ontwikkelingen die nogal wat stof deden opwaaien, zoals de invoering van het bloedpaspoort en de oprichting van de ProTour."

Oud-ploegleider De Rooij over de dood van Verbruggen

Jean-Paul van Poppel, oud-renner en nu ploegleider, roemt de rol die Verbruggen heeft gespeeld in de mondialisering van het wielrennen. "Hij was de eerste die grote koersen buiten Europa belangrijk maakte."

Erik Breukink herinnert zich Verbruggen vooral als "de man die de professionalisering in de wielersport een duw heeft gegeven".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl