James Hodgkinson

Schutter Virginia was tegenstander Trump en anti-Republikeins

De 66-jarige man uit Illinois die vandaag bij een honkbalveld in Virginia het vuur opende op Republikeinse leden van het Amerikaanse Congres was fel tegenstander van president Trump en de Republikeinse Partij. Dat blijkt uit berichten van hem op sociale media. Zijn broer zegt tegen The New York Times dat de man onlangs speciaal was afgereisd naar Washington om te protesteren.

De schutter is geïdentificeerd als James T. Hodgkinson, een woninginspecteur uit Illinois. Over het motief van de aanslag is officieel nog niets bekend. De FBI wil er ook niet over speculeren zolang het onderzoek nog loopt, maar zijn doelwit lijkt niet willekeurig gekozen. Begin deze week nog verspreidde hij een bericht over een zitting van het kabinet van Trump, met als eigen toevoeging scherpe kritiek.

Campagne Sanders

Volgens Amerikaanse media, waaronder The Washington Post, heeft Hodgkinson in het verleden campagne gevoerd voor de Democraat Bernie Sanders. Sanders laat in een reactie weten dat Hodgkinson inderdaad campagne lijkt te hebben gevoerd voor hem. Hij zegt dat hij "walgt van de verachtelijke daad" van de schutter.

Van de man is een foto verspreid waarop hij een protestbord vasthoudt met daarop een pleidooi om rijken zwaarder te belasten.

Het Amerikaanse persbureau AP schrijft dat de man geregeld brieven schreef naar een lokale krant, waarin hij zich geregeld beklaagde over de inkomensongelijkheid in de VS. "Ik ben niet jaloers op de rijken; Ik veracht de manier waarop ze onze politici hebben gekocht en onze wetten voor hun eigen gewin hebben verwrongen", schreef hij in mei 2010. Hodgkinson was verder lid van een Facebookgroep met de naam 'Terminate the Republican Party', bericht AP.

De woning van Hodgkinson in de plaats Bellevue wordt nog onderzocht. Een buurman van de man zegt tegen The Washington Post dat Hodgkinson al tijden niet meer thuis is geweest.

De voormalig burgemeester van Alexandria, Bill Euille, zegt tegen The Washington Post dat hij Hodgkinson de afgelopen weken bijna dagelijks tegenkwam in de sportschool. Ze maakten geregeld een praatje. Euille, die hem hielp bij het vinden van een baan, zegt dat het hem opviel dat Hodgkinson al zijn bezittingen bij zich droeg in een sporttas. "Buiten mijzelf denk ik dat hij niemand kende in deze plaats."

Mark Walker, een Republikeins Congreslid, zegt op Twitter over Hodgkinson dat hij "overduidelijk van plan was om veel Republikeinen te doden".

Een Republikeins Congreslid dat bij de honkbaltraining aanwezig was, zei tegen Amerikaanse media dat de schutter voorafgaand aan de aanslag heeft gevraagd of hij en zijn gezelschap Republikeinen zijn. De FBI kon hierover nog niets zeggen.

Offer

Een van de slachtoffers is het Republikeinse Congreslid Steve Scalise. Hij is in het ziekenhuis geopereerd aan een schotwond. Trump heeft contact gehad met de echtgenoot van Scalise. Hij noemde hem een patriot en een vechter. "Steve, je moet weten, Amerika en de wereld bidt voor je en alle andere slachtoffers."

Republikeins Congreslid neergeschoten in VS

Trump roemde de veiligheidsdiensten, die binnen drie minuten na de melding van de schietpartij ter plaatse waren. "Hun offer maakt democratie mogelijk."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl