NOS NieuwsAangepast

De examenuitslag is binnen: feestje én teleurstelling

Sociale media staan inmiddels vol met blije selfies, schooltassen aan vlagstokken en ontkurkte champagneflessen.

Martine, Maurits, Marrit en Bo spraken we vanochtend over hun zenuwen. Zij hebben inmiddels de uitslag van hun schoolexamens binnen...

Ik heb heel slecht nieuws, zei mijn rector.

Vwo-leerling ​Bo Wilschut

Bo Wilschut (17) had eerst goede hoop. "Meestal worden degenen met een herkansing als eersten gebeld, dus toen ik na een half uur nog niet was gebeld, dacht ik dat ik misschien wel zou zijn geslaagd", vertelt Bo. "Maar toen ging de telefoon. 'Ik heb heel slecht nieuws', zei mijn rector. Dus ik dacht meteen: ik ben gezakt."

"Maar gelukkig, het is een her", zegt Bo opgelucht. Ze moet een 6,5 halen op Management en Organisatie of Aardrijkskunde om op 30 juni alsnog een positieve uitslag te krijgen. "Ik heb bij beide vakken een 5,3 gehaald, dus er moet bij een van de vakken 1,2 punt bij. Dat is te doen."

Bo Wilschut (17) viert ondanks ze een herexamen moet doen, een feestje

"Toen de rector zei dat ze niet weet of ik het wel ga halen, moest ik wel even huilen. Maar gelukkig zijn de mensen om mij heen positief, dat zorgt ervoor dat ik er alle vertrouwen in heb dat het volgende week woensdag goed komt", vertelt Bo. "Ik denk dat ik Aardrijkskunde ga herkansen, maar dat ga ik morgen met mijn docent overleggen."

Mail

Bij Marrit Tuininga (18) kan de vlag uit. Geen verlossend telefoontje, maar een mailtje zorgde ervoor dat fles champagne tevoorschijn werd gehaald. "Ik was zo opgelucht toen ik mijn naam in de mail zag staan. Ik heb toen wel een paar traantjes weggepinkt."

Marrit: "Tijd om de champagne te ontkurken!"

"Nu is het tijd voor een volgende stap. Ik ga na de zomer beginnen met de studie Integrale Veiligheid. Maar eerst die fles champagne ontkurken en vanavond lekker stappen."

Het kan niet altijd feest zijn...

Havist Maurits Cöp

Helaas geen champagne voor havist Maurits Cöp, die te horen kreeg dat hij is gezakt. "Ik had het echt niet verwacht, dus het nieuws komt hard aan. Maar ja, er is niks meer aan te doen. Het kan niet altijd feest zijn."

Martine: 'Ik was zo opgelucht toen ik het hoorde! Tijd voor een feestje'

Martine van der Weij (15) kan net als Marrit opgelucht ademhalen. Haar vmbo-diploma is binnen. "Ik ben zó blij! Dit is echt geweldig", vertelt Martine enthousiast. "Ik was samen met mijn vriendinnetje Mette aan het wachten op de uitslag. Zij werd veel eerder gebeld, dus ik zat toen echt nog even in spanning. Maar toen ook ik het verlossende telefoontje kreeg, werd meteen de taart gehaald."

Ze gaat zo naar school om haar cijferlijst te bekijken en klasgenootjes te feliciteren. "En vanavond natuurlijk lekker feesten!"

Zo reageren examenkandidaten wanneer ze horen dat ze zijn geslaagd

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl