Als het festival eenmaal is hervat, demonstreren bezoekers tegen terreur
NOS NieuwsAangepast

Politie bij Rock am Ring gealarmeerd door schrijffout

Er is meer bekend over de reden dat het Duitse festival Rock am Ring begin deze maand werd stilgelegd. Er was onduidelijkheid over de identiteit van twee mannen die meewerkten aan de opbouw van het festival en een van die twee had contacten in salafistische kringen. Dat bleek toen diens naam werd ingevoerd in de politiedatabank. Over de aard van de contacten wil de politie niets zeggen.

De politie ging over tot een controle omdat de namen van twee Syrische medewerkers van het festival niet overeenkwamen met de personeelslijst die de politie van de organisatie had gekregen. Dat kwam door een schrijffout, blijkt nu. Arabische namen kunnen op verschillende manieren worden gespeld. Op de backstagepassen van de mannen waren hun namen op een andere manier geschreven dan in hun paspoorten.

Rammstein

Ongeveer 87.000 mensen moesten vrijdagavond 2 juni het terrein verlaten, vlak voor de hoofdact Rammstein zou beginnen. Het festival ging de volgende dag pas weer door. De politie heeft geen spijt van de ontruiming: "Op de avond zelf konden wij niet uitsluiten dat er voorbereidingen waren gepleegd voor een terreurdaad", zegt hoofd van de politie Johannes Kunz.

De twee verdachten werden al tijdens het festival weer vrijgelaten. Er loopt nog wel een onderzoek.

Meer controle

Politiechef Kunz zegt in de toekomst de achtergrondcheck van medewerkers van grote evenementen te willen uitbreiden. Nu waren alleen de beveiligers gescreend. In het vervolg moeten ook de opbouwmedewerkers worden gecontroleerd. Ook zouden alle toegangspasjes een foto moeten krijgen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl