Hein Verbruggen als IOC-lid bij de Olympische Winterspelen van Salt Lake City in 2002.
NOS WielrennenAangepast

Eurlings: Verbruggen hoort bij onze grootste sportbestuurders ooit

Camiel Eurlings zat woensdag in een vergadering met IOC-voorzitter Thomas Bach, toen hij vernam dat zijn voorganger Hein Verbruggen was overleden.

"We wisten natuurlijk dat Hein Verbruggen aan een slopende ziekte leed, maar toch waren we allebei geschokt", vertelt Eurlings, die in 2013 de opvolger werd van koning Willem-Alexander als IOC-lid. "We hadden namelijk allebei recent nog contact met hem gehad. Hein heeft tot in de afgelopen week zijn bijdrage geleverd. Hij heeft altijd hoop gehouden. Dat maakt de verslagenheid alleen maar groter."

Eurlings reageerde vanuit Lausanne, waar het hoofdkwartier van het IOC is gevestigd. "De verslagenheid is groot hier. De vlaggen hangen halfstok en iedereen heeft het erover. Hein was een van de grootste sportbestuurders die ons land ooit heeft gehad. En dat wordt wereldwijd erkend."

IOC-lid Eurlings: verslagenheid is groot na overlijden Verbruggen

Toch zal de naam Verbruggen ook voor altijd in verband worden gebracht met een van de donkerste perioden in het wielrennen. Als UCI-voorzitter in het epo-tijdperk balanceerde hij voortdurend tussen dopingbestrijding en het bewaken van het imago van de wielersport. Met het oog op dat laatste zou Verbruggen volgens critici zou Lance Armstrong in die jaren uit de wind hebben gehouden.

"Hij heeft het wielrennen opgebouwd tot wat het nu is. Van veel dingen die over hem werden gezegd bleken de feiten later anders te zijn", aldus Eurlings.

"Als je veel verantwoordelijkheid neemt, en dat deed Verbruggen, dan sta je in de wind. Kijk naar de dopingproblematiek in aanloop naar de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. Daaruit bleek maar weer eens dat die discussie van alle tijden is."

Ereburger van Peking

Als IOC-lid heeft Eurlings grote bewondering voor zijn voorganger. "Hein was de belangrijkste man in de organisatie van de Spelen in Peking in 2008. Daarbij durfde hij moeilijke onderwerpen te benoemen, maar wel op een manier die de Chinezen niet tegen het hoofd stootte."

Na de Spelen werd Verbruggen benoemd tot ereburger van Peking. "Als de president van China of de burgemeester van Peking een zaal binnenkwam, dan liepen ze als eerste naar Verbruggen. Dat was zijn allergrootste kwaliteit. Hij kon zich in de cultuur van een ander verplaatsen."

NOC*NSF

Bij NOC*NSF was de verslagenheid groot. "Hein is misschien wel de meest invloedrijke internationale sportbestuurder die Nederland heeft gehad. Tot het laatst was zijn invloed merkbaar", stelt algemeen-directeur Gerard Dielessen op de website van de Nederlandse sportkoepel. "Met het overlijden van Hein verliest de sport een markant internationale bestuurder."

Voor Erica Terpstra, oud-voorzitter van de sportkoepel NOC*NSF, is Verbruggen vooral de man die Noord- en Zuid-Korea onder een vlag het stadion liet binnenlopen bij de Olympische Spelen van 2000. "Dat was zijn werk. Dar kon je zien dat sport soms veel meer kan doen dan diplomatie. Ik word er nog koud van als ik daaraan terugdenk."

Verbruggen was ook jarenlang voorzitter van de Nederlandse wielerbond KNWU en werd in 1994 benoemd tot erelid.

KNWU-voorzitter Marcel Wintels: "De wielersport verliest een markante persoonlijkheid die veel heeft betekend voor de professionalisering van de wielersport".

Erica Terpstra: Verbruggen bracht zelfs de Koreanen bij elkaar

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl