VNG-voorzitter en burgemeester van Utrecht Jan van Zanen
NOS NieuwsAangepast

Gemeenten eisen 270 miljoen extra voor bijstandsuitkeringen

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) eist 270 miljoen van het kabinet om de tekorten op de bijstandsuitkeringen te kunnen compenseren.

Volgens de gemeenten heeft het kabinet de kosten te laag ingeschat, onder meer doordat de toestroom van vluchtelingen niet goed is begroot.

Zo'n 90 procent van de gemeenten moet uit eigen middelen bijdragen om de bijstandsuitkeringen te kunnen betalen.

De VNG besprak de tekorten op de uitkeringen op de algemene ledenvergadering in Goes. Een overgrote meerderheid van de leden schaarde zich achter de eis.

Boter bij de vis

VNG-voorzitter en burgemeester van Utrecht Jan van Zanen wil hierover nieuwe afspraken maken met het nieuwe kabinet, maar richt zich voorlopig tot het demissionaire kabinet.

"We doen een oproep aan het demissionaire kabinet in Den Haag, nu de formatie lang op zich laat wachten: los het tekort op de bijstand op. Doe boter bij die vis."

Weinig gebruik gemaakt van voorschotten

Staatssecretaris Klijnsma erkent dat er vorig jaar een tekort was van 270 miljoen euro. Volgens Klijnsma heeft de helft van de hogere kosten te maken met de uitzonderlijke situatie dat het aantal vluchtelingen met een status sterk is gestegen.

De staatssecretaris benadrukt dat met de gemeenten eerder is afgesproken om de extra kosten van het grote aantal vluchtelingen niet in het budget van 2016 aan te passen, maar in de vorm van voorschotten beschikbaar te stellen. "Gemeenten hebben hier tot nu toe maar weinig gebruik van gemaakt." Klijnsma vindt het logisch dat het volgende kabinet, "zeker nu de economie weer aantrekt", opnieuw kijkt naar de financiële middelen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl