President Donald Trump
NOS NieuwsAangepast

200 Democratische Congresleden starten rechtszaak tegen Trump

200 Democratische leden van het Amerikaanse Congres stappen naar de rechter, omdat president Trump profiteert van zakelijke deals die buitenlandse regeringen met zijn bedrijven sluiten.

Dat is in strijd met de grondwet, zeggen de Democraten. Daarin staat dat federale functionarissen zonder toestemming van het Congres geen giften of betalingen van buitenlandse regeringen mogen aannemen.

Trump heeft de leiding over zijn zakenimperium aan zijn zoons overgedragen, maar is nog steeds eigenaar. Dat betekent dat hij eraan verdient als buitenlandse diplomaten in zijn hotels slapen of zijn bedrijven het alleenrecht krijgen om bepaalde producten in een land als China te verkopen.

Een demonstratie bij een hotel van Trump in Chicago

Eerder deze week begonnen aanklagers in Maryland en het District of Columbia (Washington DC) een identieke rechtszaak. Kort na Trumps inauguratie diende een liberale belangengroep ook al een aanklacht in.

Trump en het Amerikaanse ministerie van Justitie noemden deze aanklachten ongefundeerd.

De initiatiefnemer van de aanklacht, de Democratische senator Blumenthal, heeft in eerste instantie alleen aan partijgenoten gevraagd om hem te steunen, maar zal dat ook aan Republikeinen vragen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl