Trump werd ruim 10 minuten lang de hemel in geprezen
NOS NieuwsAangepast

In 'Noord-Koreaanse' vergadering prijst Trumps kabinet hem de hemel in

"Beschamend", "ongemakkelijk", "vreemd" en "bizar". Dat zijn de woorden waarin de eerste vergadering van Trump en zijn voltallige kabinet in de Amerikaanse pers wordt beschreven.

Tijdens deze vergadering "in Noord-Koreaanse stijl" ging het er heel anders aan toe dan normaal. Zo begon de president met het uitgebreid ophemelen van alle zaken die hij bereikt heeft in zijn eerste periode als president.

Wetten

"Nooit is er een president geweest, een paar uitzonderingen daargelaten, die meer wetten heeft doorgevoerd, die meer dingen heeft gedaan dan ik", zei hij tegen zijn kabinet.

Daar kloppen een aantal dingen niet aan. Feitelijk gezien is er nog geen enkele wet van Trump door het Congres goedgekeurd en als iets 'nooit' is gebeurd kunnen daar natuurlijk ook geen uitzonderingen op zijn.

Daarna liet Trump alle 23 leden van het kabinet hem stuk voor stuk een complimentje geven:

Amerikaanse ministers lovend over president Trump

Het begon met vice-president Mike Pence. Hij noemde het het grootste voorrecht in zijn leven "om een president te dienen die woord houdt tegenover zijn volk". Vervolgens prezen alle ministers en topfunctionarissen Trump de hemel in. Zo ook chef-staf Reince Priebus, die Trump bedankte "voor de gelegenheid en zegen die u ons gegeven heeft om uw agenda uit te voeren".

Trump hoorde de lovende woorden ruim tien minuten lang breed glimlachend aan.

Satire

De bijeenkomst werd meteen daarna het mikpunt van kritiek en spot. Zo maakte senator Chuck Schumer een kort satirisch filmpje waarin hij met zijn personeel de vergadering naspeelt.

Democraat Schumer maakt parodie op vergadering Trump

Ook op sociale media werd er veel gereageerd. Veel Twitteraars moesten denken aan een onderdeel uit Trumps reality show The Apprentice, waar stagiaires moesten slijmen bij Trump om in het programma te kunnen blijven.

Ook werd vaak gerefereerd aan de maffiafilm The Godfather, maar in vrijwel de meeste tweets werd de vergelijking getrokken tussen Trump en de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl