Een Filipijnse militair controleert een auto
NOS NieuwsAangepast

Filipijnse stad Marawi is veranderd in een spookstad

Tot ieders verbazing is Islamitische Staat na drie weken nog steeds niet verdreven uit de Filipijnse stad Marawi, op het eiland Mindanao. Op 23 mei trokken honderden strijders van Maute, een groep die gesteund wordt door IS, de stad binnen en plantten daar hun zwarte vlag. Ondanks aanhoudende bombardementen en aanvallen van het Filipijnse leger zitten ze er nog steeds.

Maute zou in de stad zo'n 500 inwoners gevangen houden, maar over hun lot is niets bekend. Vanuit de stad komt geen enkel teken van leven, zelfs niet via berichtjes via de telefoon.

Menselijk schild

Volgens correspondent Michel Maas proberen de mensen die nog in de stad vastzitten zich zo stil mogelijk te houden, want als ze worden gevonden kunnen ze als menselijk schild worden gebruikt.

Het enige wat je hoort is het gerammel van golfplaatdaken.

Michel Maas

Maas bracht een bezoek aan de stad, die volgens het leger nu voor 80 procent bevrijd is. De strijders houden zich vooral nog op in de oude stad waar je alleen via een brug kunt komen die goed bewaakt wordt.

"Marawi is een spookstad geworden. Het enige wat je hoort is het gerammel van golfplaatdaken. Dan ineens barst het los. Straaljagers vliegen over, bommenwerpers komen en je hoort overal schoten. En dan weet je dat die oorlog hier nog lang niet voorbij is."

Correspondent Michel Maas loopt door spookstad Marawi

De Maute-strijders kozen volgens Maas voor Marawi, omdat het de islamitische hoofdstad is van de streek. Daarnaast heeft de stad ook nog een bijzondere geschiedenis. De stad is namelijk nooit gekoloniseerd geweest en daar zijn de inwoners trots op.

Zelfs de Spanjaarden kregen er geen voet aan de grond. De stad is altijd onafhankelijk en vrij geweest en heeft van de regering een speciale vorm van autonomie gekregen.

Hier is iets aan de hand wat ze nog nooit eerder hebben meegemaakt.

Michel Maas

Voor het eerst in de geschiedenis werden de inwoners nu gedwongen de stad te ontvluchten. "Mensen krijgen daar een enorm slecht gevoel bij. Hier is iets aan de hand wat ze nog nooit eerder hebben meegemaakt", zegt Maas.

Zelfs als het het leger lukt om IS te verdrijven uit de stad, dan is het probleem nog niet opgelost, denkt Maas. "Er zijn veel splintergroeperingen en terreurgroepen in de Filipijnen actief. De beruchtste daarvan is Abu Sayyaf, die we kennen van de ontvoering en onthoofding van toeristen."

"Die groepen zijn over het eiland Mindanao en buureilanden verspreid. Dus ook al krijgt het leger de stad weer in handen, dan zijn ze nog lang niet klaar met al die splintergroepjes die nog actief zijn."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl