'Helft Nederlanders betaalt voor online video, maar tv blijft'
Bijna de helft van de volwassen Nederlandse bevolking (18 jaar en ouder) betaalt wel eens voor het online kijken van video. Dat meldt onderzoeksbureau GfK, dat hiervoor bijna 1300 mensen ondervroeg. Het gaat om een combinatie van abonnementen en losse verkoop.
Het gaat vooral om diensten als Netflix of RTL XL. "Dit is een significante stijging", zegt Barbara Schouten van GfK. "Vorig jaar betaalde 44 procent van de Nederlanders, dat is nu 49. Betalen voor online video is gemeengoed geworden." Het bureau durft niet te voorspellen hoe snel de stijging de komende jaren zal gaat doorzetten.
We zien dat jongeren zo ontzettend verweven zijn met het internet en hun smartphone, die consumeren op een heel andere manier.
Jong versus oud
Er zit een flink verschil tussen het kijkgedrag van jongeren en ouderen, schrijft GfK in zijn rapport. Kijkers tussen de 18 en 34 zien dagelijks 3 uur en 40 minuten aan online video, dit is zowel betaalde als gratis content.
Bij 55-plussers ligt dat aanzienlijk lager, daar wordt per dag 40 minuten gekeken. "We zien dat jongeren zo ontzettend verweven zijn met het internet en hun smartphone. Zij consumeren op een heel andere manier", zegt Schouten.
De 18 tot 34-jarigen die een betaald videoabonnement hebben, denk bijvoorbeeld aan Netflix, kijken hier de helft van de tijd naar. Voor de keuzes laten ze zich volgens GfK vooral leiden door aanbevelingen van vrienden, familie, promotievideo's en trailers. De 55-plusser, die dus nog vrij weinig online video kijkt, laat zich voor keuzes nog altijd leiden door de favoriete tv-kanalen en de gids.
Tv blijft, voorlopig
Voor wie vreest dat het ouderwetse tv-kijken snel verdwijnt, heeft GfK een geruststellend antwoord. Online video kijken vervangt dit slechts ten dele. "95 procent van de Nederlanders kijkt nog altijd naar lineaire televisie", zegt Schouten, doelend op programma's die op een vast tijdstip beginnen.
Tegelijkertijd heeft 39 procent van de gebruikers met een online videoabonnement wel al besloten om zijn abonnement bij een traditionele tv-aanbieder terug te schroeven of op te zeggen.