'Politieloos platteland is luilekkerland voor criminelen'
De twaalf commissarissen van de koning zijn bezorgd over de inzet van politie op het platteland. Dat staat in een evaluatie over de vorming van de Nationale Politie van halverwege mei, die via het AD naar buiten is gekomen.
Het "politieloze platteland" is volgens de commissarissen een "luilekkerland voor criminelen", waar lange aanrijtijden en het ontbreken van zichtbare aanwezigheid en toezicht normaal zijn. Ook ontbreekt het aan recherchecapaciteit en functionerende politie op het water. "Omvangrijke gebieden lijken uit het oog te zijn." Ze vrezen dat deze gebieden "broeinesten" worden voor de georganiseerde misdaad.
Het rapport spreekt onder meer over de honderden vakantieparken in Gelderland, waar veel problemen zijn met ondermijning van het gezag als uitgangspunt. Daarbij wordt gevreesd voor inmenging in het openbaar bestuur. "Het is hardnekkig geworden. Dit vergt onconventionele maatregelen", staat in het rapport.
Afstand
Dat daarbij de laatste jaren veel politiebureaus in de regio zijn gesloten maakt het alleen maar erger, zeggen de commissarissen. "Op het hoofdkantoor van de politie is er vaak weinig concreet beeld of gewoon een verkeerd beeld van wat er zich in de regio afspeelt. De afstand is fysiek, maar ook inhoudelijk, veel te groot."
En als de politie al op het platteland komt, dan duurt het te lang voor agenten er zijn. Vooral in waterrijke gebieden is dat een probleem. De aanrijtijd kan, zeker in waterrijke gebieden, zo oplopen tot 30 minuten.
Geen bescherming
"Dat betekent dat burgers die om hulp vragen wel erg lang moeten wachten of dat zaken niet worden opgepakt", beaamt commissaris Leen Verbeek van Flevoland in het NOS Radio 1 Journaal. Daardoor vindt de echte bescherming door de overheid niet altijd meer plaats."
Een commissaris voorziet criminelen in het rapport van cynisch advies. "Als je crimineel carrière wilt maken, dan doe je er verstandig aan naar de landelijke gebieden te gaan. Daar is nauwelijks politie."