Stephen Curry en Kevin Durant vieren het winnen van de NBA-finale

Warriors heroveren NBA-titel op Cavaliers

Golden State Warriors heeft voor de tweede keer in drie jaar de NBA-titel veroverd. De ploeg uit Oakland was in de vijfde wedstrijd tegen Cleveland Cavaliers met 129-120 te sterk en won daarmee de best-of-seven-serie met 4-1.

Kevin Durant maakte met 39 punten de meeste punten voor de nieuwe kampioen. Stephen Curry was goed voor 34 punten. LeBron James, sterspeler van de Cavaliers, maakte 41 punten.

De Warriors en de Cavaliers stonden voor het derde jaar op rij in de finale. In 2015 ging de titel ook naar de Warriors. Vorig jaar pakten de Cavaliers de titel na een 3-1 achterstand. Zo'n comeback zat er dit jaar niet in.

Tussensprint Warriors te machtig voor Cavaliers

In wedstrijd vier voorkwam de ploeg van James een vernederende 4-0 nederlaag en afgelopen nacht was ook het begin van de wedstrijd voor de Cavs, die vroeg in het tweede kwart acht punten voorsprong hadden.

Vanaf dat moment namen de Warriors de regie over en halverwege de wedstrijd - zo'n tien minuten later - stond de thuisploeg elf punten voor. De voorsprong was zelfs even zeventien punten, maar aangevoerd door James knokten de Cavaliers zich toch weer terug in de wedstrijd.

Het verschil werd steeds kleiner en was nog maar drie punten (98-95) aan het begin van het laatste kwart, maar dichterbij kwamen de Cavaliers niet meer. Hun schoten waren te vaak mis, terwijl de Warriors wel nauwkeurig bleven.

Kevin Durant met de MVP-trofee

MVP Durant pakt eerste titel

Kevin Durant stapte aan het einde van vorig seizoen over van Oklahoma City Thunder naar Golden State Warriors. Een impopulaire beslissing, maar een die zich nu uitbetaalt voor de 28-jarige Durant.

Hij veroverde zijn eerste NBA-titel en werd uitgeroepen tot MVP (meest waardevolle speler) van de finale dankzij een gemiddelde van 35 punten per wedstrijd.

"Dit is zo'n geweldige groep spelers, een geweldig stadion en geweldige fans", zei de dolgelukkige Durant. "Ik ben zo blij dat ik daar deel van uitmaak. Ik kan niet wachten om dit te gaan vieren met het team in de kleedkamer."

Volgens Curry was de ploeg sterker geworden door de verloren finale van vorig jaar. "We hebben geleerd van wat we toen doorgemaakt hebben", zei hij. "Het voelt goed om iets bijzonders te presteren. En ik ben er klaar voor het nog een keer te doen."