In samenwerking met
Omroep Gelderland
NOS NieuwsAangepast

​Ziekenhuis hoeft 5000 spermadonaties niet te onderzoeken

Ziekenhuis Rijnstate in Arnhem hoeft geen onderzoek te laten doen naar het aantal nakomelingen van een zaaddonor. Omroep Gelderland schrijft dat een verzoek van een spermadonor en een wensmoeder door de rechtbank in Arnhem is afgewezen.

In Rijnstate zijn in 2014 fouten gemaakt bij het gebruik van zaaddonoren. Een donor mag maximaal 25 kinderen verwekken, maar bij dit ziekenhuis kregen donoren er gemiddeld ruim 36.

Een wensmoeder en de spermadonor, die van 2004 tot ongeveer 2007 doneerde, wilden zeker weten hoeveel kinderen er precies met zaad van de donor zijn verwekt. Daarvoor wilden zij een onderzoek door deskundigen.

Dossiers

Die zouden alle dossiers van vrouwen die in Rijnstate via kunstmatige inseminatie donorzaad hebben ontvangen, moeten onderzoeken. Het onderzoek moest dan uitwijzen of bevruchting met zaad van de man heeft plaatsgevonden. Het gaat daarbij om ongeveer 5000 dossiers.

De rechter heeft het verzoek afgewezen omdat het ziekenhuis dan alle betrokken patiënten om toestemming zou moeten vragen om hun dossier ter beschikking te stellen. De rechter zegt dat patiënten zo ongevraagd en ernstig in hun persoonlijke levenssfeer kunnen worden aangetast. Ook brengt het hele onderzoek hoge kosten met zich mee.

Het ziekenhuis zei vorige week dat het de regels had overtreden zodat vrouwen de kans kregen om meer kinderen te krijgen van dezelfde donor.

Inmiddels is de werkwijze aangepast en verbeterd.

Rijnstateziekenhuis hoeft geen onderzoek te doen

Advertentie via Ster.nl