Still uit de video 'Kind van de Duivel' van Jebroer
NOS NieuwsAangepast

'Kind van de duivel': verbieden, bespreken of niet zo moeilijk doen?

  • Annemieke van Put

    Beeldredacteur NOS

  • Annemieke van Put

    Beeldredacteur NOS

Negeren, verbieden of bespreken? Dat is waar ze in de Hervormde Gemeente Vriezenveen mee worstelen naar aanleiding van een aankomend optreden van rapper Jebroer. De ongepolijste teksten en de confronterende videoclip van het nummer Kind van de Duivel deden daar de afgelopen dagen veel stof opwaaien.

Dertien dominees en jeugdouderlingen besloten het gesprek aan te gaan en stuurden een brief naar leden van de Hervormde Gemeente Vriezenveen. Hierin waarschuwen ze ouders voor het lied van de rapper en roepen ze op tot een discussie met hun kinderen.

Rapper Jebroer en producer Paul Elstak

"Erg moedig van de dominees", zegt opvoedkundige Marina van der Wal. "Je trapt met dit soort teksten namelijk christenen heel hard op hun ziel, erger kan bijna niet. Dat deze groep dan zegt: we verbieden het niet, laten we met elkaar in gesprek gaan, daar raak ik bijna ontroerd van. Dat vind ik zo geweldig."

Aanstootgevend taalgebruik in muziekvideo's is uiteraard niet nieuw. Rap staat voor stoer, grensverleggend, harde dingen zeggen. Dat begon al in Amerika met de gangster rap in de jaren 80. "Toen waren ze alleen nog in het Engels, maar ook zeker niet zoetjes", zegt Van der Wal. "Maar daar maalden we toen als ouders niet om. Nu zijn de teksten in het Nederlands en begrijpelijk en dan zeuren we daar ineens over. Dat vind ik wel een beetje apart."

Ga daarom met ze in gesprek. Niet: wáárom vind jij dit een mooie tekst? Maar: vind jij dit een mooie tekst?

Opvoedkundige Marina van der Wal

Volgens Van der Wal zijn dit soort teksten een goede aanleiding om met kinderen te praten over de zorgen en angsten die heersen rondom de dood. Zeker in tijden waarbij "alle narigheid" op ons afkomt met bijvoorbeeld onlangs de aanslag in Manchester, de spanning rond het concert van Guus Meeuwis en de dood van de twee tienermeisjes vorige week.

Van der Wal: "Ga daarom met ze in gesprek. Niet: wáárom vind jij dit een mooie tekst? Maar: vind jij dit een mooie tekst? In 90 procent van de gevallen zullen kinderen je schaapachtig aankijken: tekst? Je krijgt een heel ander verhaal dan waar wij ons als volwassenen zorgen over maken. Verhalen als: 'ja maar die en die vindt dit ook leuk'. Of: 'het klinkt zo lekker'. Zij hebben het vaak niet over de dingen waar wij van op tilt slaan."

Als je zegt dat ze er niet naar mogen luisteren wordt het aantrekkelijker, heel simpel.

Opvoedkundige Marina van der Wal

Wat voor invloed harde rap-teksten hebben op het gedrag van kinderen, is niet aan te tonen, zegt Van der Wal. "Het kleeft aan een bepaalde sfeer. Kinderen die gevoelig zijn voor deze teksten zijn al met dergelijke onderwerpen bezig. Daar moet je zien achter te komen als ouder. Op dit soort momenten is opvoeden echt niet leuk."

Muziek waar volwassenen van schrikken hoort volgens de opvoed-specialist bij de jongerencultuur van nu. Denk bijvoorbeeld aan de hit Drank & Drugs van Lil' Kleine & Ronnie Flex van een paar jaar geleden ("Als je bitch wil chillen, is het geen probleem. Dan ga ik erheen, ik kom niet alleen. Want ik heb drank en drugs").

Verbieden heeft geen zin, zegt ze. "Pubers gaan in op de emotie. Dingen die niet mogen en toch stiekem doen geeft een ongelooflijke kick en is emotioneel bevredigend. Als je zegt dat ze er niet naar mogen luisteren wordt het aantrekkelijker, heel simpel."

In april verzette een aantal christelijke bewoners van het Zuid-Hollandse Hardinxveld zich tegen een optreden van Jebroer. Dat optreden werd uiteindelijk afgelast.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl