NOS Nieuws

Grieks dorp zakt weg in bruinkoolmijn

Een dorp in het noorden van Griekenland zakt langzaam weg in een grote bruinkoolmijn. Alle 182 inwoners van het dorp Anargyroi zijn geëvacueerd en in hotels in de buurt ondergebracht. Sommige huizen zijn al ingestort door de schuivende ondergrond.

Ruim een week geleden werd de openluchtmijn tijdelijk gesloten vanwege de dreiging. De aardverschuivingen begonnen gisterenochtend en zijn veel groter dan verwacht. Gisteravond moest iedereen op stel en sprong zijn huis uit.

Vanochtend mochten sommige mensen nog even terug naar huis om hun bezittingen op te halen. De verwachting is dat de grond nog een dag of vijf zal schuiven.

Diepe crisis

Negen jaar geleden had de Griekse regering al bepaald dat het dorp ontruimd moest worden en de kosten zouden deels gedragen worden door de regering en de Griekse elektriciteitsmaatschappij, die eigenaar is van de mijn.

Sindsdien is er weinig gebeurd, vooral omdat de Grieken kort daarna in een diepe economische crisis belandden. Veel mensen hadden het dorp al zelf verlaten. Er waren nog 182 inwoners over.

Bruinkool is in Griekenland nog een belangrijke energiebron. De Griekse regering heeft geprobeerd om tot sluiting van de mijnen over te gaan, maar dat is op grote weerstand gestuit van de vakbonden. Duizenden mensen werken nog in de bruinkoolmijnen in het noorden van Griekenland.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl