NOS NieuwsAangepast

Zij durven het aan: de straat op tegen Poetin

  • David Jan Godfroid

    Correspondent

  • David Jan Godfroid

    Correspondent

Ze zijn haast onafscheidelijk. Dima (18) en Artjom (18). De eerste werkt in een bloemenwinkel, de ander studeert, allebei in Moskou. Morgen gaan ze samen naar een demonstratie tegen de corruptie in Rusland.

Ze hebben er zin in. De opkomst wordt maandag nog groter dan bij een soortgelijke demonstratie op 26 maart, verwacht Dima. Toen kwamen er zo'n 15.000 mensen opdagen. De politie greep in en arresteerde honderden mensen omdat er geen toestemming was gegeven voor het protest.

Voor de demonstratie van morgen is wél toestemming. Toch denkt Dima dat de autoriteiten ook deze keer zullen optreden.

Een paar uur vastzitten is niet zo erg.

Artjom

Bang om gearresteerd te worden en in de cel te belanden zijn ze niet. "Een paar uur is niet zo erg", zegt Artjom. "Maar ik zou niet graag langer vastzitten. We hopen dat het niet gebeurt."

'De overheid dringt door tot het internet'

Het protest is een initiatief van de anti-corruptieactivist Aleksej Navalny, die graag president van Rusland wil worden. Een nieuw soort politicus, iemand die alles via sociale media doet; een manier die ook bij Russische jongeren goed valt. "Het zal nooit lukken om zo´n demonstratie zonder internet te organiseren", zegt Artjom. "Geen tv-kanaal zou de gelegenheid geven om op te roepen om te komen."

Enorme cadeaus

Officieel richt de demonstratie zich tegen de corruptie in Rusland. Navalny publiceerde een paar maanden geleden een video waarin hij premier Medvedev ervan beschuldigt enorme cadeaus, waaronder een enorm landhuis, te hebben aangenomen in ruil voor wederdiensten.

Hoewel de naam van president Poetin nergens valt in de oproepen om te komen demonstreren, zullen verreweg de meeste demonstranten toch graag zien dat hij vertrekt. Dima en Artjom antwoorden in koor "natuurlijk" op de vraag of ze mee zullen roepen als de populaire leus 'Rusland zonder Poetin' wordt gescandeerd.

'Ik verwacht niets van de autoriteiten'

Dima: "Poetin was vroeger wel goed. Hij heeft het land er weer bovenop gebracht. Maar daarna is hij gaan stelen." Artjom: "Daar ben ik het niet mee eens. Hij is altijd zo geweest."

Ze verwachten niet dat de demonstratie direct heel veel zal opleveren. "De autoriteiten trekken zich niets aan van de mening van de demonstranten", zegt Artjom. "Ze vinden het niet belangrijk."

Dima is somber. Hij denkt dat Poetin er over tien jaar nog steeds zit: "Hij zal alle oppositie en protesten onderdrukken."

Artjom ziet wél licht aan het einde van de tunnel. "Ik geloof dat je té pessimistisch bent", zegt hij tegen zijn boezemvriend.

Artjom en Dima samen in discussie

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl