NOS SportAangepast

FBK Games: Schippers, Hassan en Martina

  • Getty
    Sifan Hassan
  • ANP
    Dafne Schippers
  • ANP
    Churandy Martina
  • ANP
    Atleet Thijmen Kupers
  • ANP
    Liemarvin Bonevacia

Veel wordt er verwacht van de Nederlandse troeven Dafne Schippers, Sifan Hassan, Churandy Martina, Liemarvin Bonevacia en Thijmen Kupers bij de FBK Games. Het startveld in Hengelo is sterk, mede doordat dit jaar de wedstrijd een paar weken later is dan gebruikelijk en goed in het Diamond League-seizoen past.

Van de Nederlandse troeven maakt Sifan Hassan de sterkste indruk. Ze imponeerde afgelopen donderdag in Rome en won daar de 1.500 meter in een supertijd van 3.56,22.

Hassan traint sinds dit jaar in Amerika. En dat doet haar zichtbaar goed, ziet commentator Léon Haan. "Ze straalt meer zelfvertrouwen uit. Ze heeft geen last meer van de blessure die haar vorig seizoen lang parten speelde en je merkt dat ze nu meer trainingspartners heeft die op hetzelfde niveau als zij atletiek bedrijven."

Piek in augustus

Het seizoen van Dafne Schippers is anders ingericht dan voorgaande jaren. Ze werkt toe naar een piek in augustus tijdens de WK. Bij de Diamond League-wedstrijden in Rome schreef Schippers de 100 meter op haar naam in 10,99. Schippers liep van de acht atletes in de race als enige dit seizoen onder 11,00.

Ik ben blij dat ik weer wedstrijden kan lopen.

Churandy Martina

Churandy Martina had in Hengelo graag een aanval willen doen op het baanrecord, maar door een lichte blessure is hij allang blij dat hij weer normaal mee kan doen aan een wedstrijd. "Ik heb rust genomen en ben rustig weer gaan trainen. Ik ben blij dat ik weer wedstrijden kan lopen. Dat is het belangrijkste voor mij."

De FBK Games staan dit jaar iets later op de kalender dan andere jaren. Dat is volgens Ellen van Langen, die verantwoordelijk is voor het deelnemersveld, een gunstige ontwikkeling. "Het past voor veel atleten nu beter in hun schema met de Diamond League-wedstrijden in Europa. En bovendien komen de atleten nu beter in vorm op weg naar de WK."

  • epa
    Kerron Clement
  • EPA
    Martyn Rooney
  • EPA
    Ruth Beitia
  • epa
    Marija Lasitskene

Daardoor kent bijvoorbeeld de 400 meter bij de mannen een sterk startveld, met voor Nederland Liemarvin Bonevacia. Hij treft onder meer de olympisch kampioen 400 meter horden Kerron Clement en tweevoudig Europees kampioen op de 400 meter Martyn Rooney.

Neutrale vlag

Bij het hoogspringen is een duel tussen olympisch kampioene Ruth Beitia uit Spanje en wereldkampioene Marija Lasitskene. De Russin kreeg kortgeleden toestemming van de mondiale atletiekfederatie IAAF om onder neutrale vlag weer aan internationale wedstrijden mee te doen.

"Ze heeft natuurlijk niet stilgezeten tijdens de schorsing van de Russen", zegt Haan. "Zo heeft ze vlak nadat ze te horen had gekregen dat ze niet naar Rio mocht, zelf nog een testwedstrijd gesprongen in Rusland. Daar sprong ze over een hoogte die goed genoeg was geweest voor olympisch goud."

Luvo Manyonga met de zilveren medaille in Rio de Janeiro

Opvallend detail, in Hengelo worden ook de Ethiopische trials gehouden. Dat betekent dat de beste Ethiopische atleten hier uitmaken wie van hen naar de WK mag. Voorheen gebeurde dat alleen op de 10.000 meter, nu zijn daar ook de middenafstanden bij gekomen.

Haan: "Jos Hermens, de grote man achter de FBK Games, heeft goede contacten in Ethiopië. En nu zijn vriend Haile Gebreselassie de grote man is geworden bij de Ethiopische atletiekbond, is het lijntje al helemaal kort."

Crystal meth

Volgens Haan is er ook een andere Afrikaanse atleet die in het oog springt: de Zuid-Afrikaan Luvo Manyonga. Hij won zilver bij het verspringen in Rio de Janeiro, maar vooral zijn levensverhaal is bijzonder.

"Hij was een groot atletiektalent, maar raakte verslaafd aan de drug crystal meth. Vlak voor de Olympische Spelen in 2012 werd hij betrapt bij een dopingtest. Een schorsing volgde. Na zijn schorsing was hij op de weg terug tot zijn coach stierf en hij weer terugviel in zijn drugsgebruik. Maar hij raapte zichzelf bijeen en won zilver in Rio. En dit jaar sprong hij al een PR van 8,65 meter."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl