NOS SportAangepast

'Wat Nadal heeft neergezet, maak ik in mijn leven niet meer mee'

Weinig mensen twijfelen eraan of Rafael Nadal zijn tiende titel op Roland Garros gaat pakken. De grootste prestatie ooit in het mondiale tennis, en wellicht daarbuiten. Alleen Stan Wawrinka staat de koning van het gravel nog in de weg.

Nadals negen eindzeges op Roland Garros zijn al buitenproportioneel, maar aan 'La Décima' kleeft iets magisch.

Nadal-Wawrinka: the road to the final

"Ik durf nu al te zeggen dat ik het niet meer ga meemaken dat een andere tennisser dan Nadal negen of tien keer Roland Garros wint", zegt voormalig Davis Cup-captain Tjerk Bogtstra.

"Het is uniek wat deze man heeft neergezet. En hij doet het bovendien in een tijdperk waarin niet de allerslechtste tennissers rondlopen", aldus Bogtstra. "Het is dat hij fysiek niet altijd top was, anders had Federer bijvoorbeeld in 2009 nooit zijn enige titel op Roland Garros gewonnen. Dan was dat ook Nadal geworden."

Het is dat Nadal fysiek niet altijd top was, anders had Federer in 2009 nooit zijn enige titel op Roland Garros gewonnen.

Tjerk Bogtstra

En dan te bedenken dat Nadal dit presteert op de vermoedelijk zwaarste van de vier grandslamtoernooien. "Wedstrijden op Roland Garros zijn lang en zwaar. Dat komt in eerste instantie door het gravel, waarop je anders moet bewegen", weet Martin Verkerk, die in 2003 de finale in Parijs haalde. "Ook lichamelijk moet je daar goed op voorbereid zijn."

"Maar vergeet ook de wisselende weersomstandigheden niet. Dat is ook zwaar. In 2003 was het vooral warm. Daar kon ik met mijn powertennis van profiteren."

De negen titels van Rafael Nadal op Roland Garros

"Tijdens een grand slam is het lastig om te herstellen, want je hebt altijd maar een dag rust tussen de wedstrijden", aldus Verkerk. "Dan is het vooral een kwestie van je vaak laten masseren, goed eten, veel slapen en energie sparen."

Uit de routine

En niet onbelangrijk: ook wat ontspanning zoeken. "Ik deed dat bijvoorbeeld in 2003 in Parijs door elke dag met familie en vrienden wat te gaan eten. Dan ben je toch even uit de routine. Ik vond dat fijn. Maar dat is voor iedereen weer anders."

Bogtstra: "Vergeet ook de Australian Open niet, minstens zo zwaar. Zodra de temperaturen daar boven de 30 graden komen, zijn de omstandigheden extreem."

Bogtstra legt uit waarom het Nadal is gelukt om van Roland Garros zijn achtertuin te maken. "Hij is een extreme specialist in het spelen op gravel."

"De manier waarop hij zijn topspinballen slaat, is razend knap. Er is niemand die hem dat nadoet. Bovendien zijn er ook steeds minder echte gravelspecialisten in het mondiale tennis, spelers die Nadal de afgelopen jaren echt naar de kroon konden steken."

"Spelers als Boris Becker, Stefan Edberg of Pete Sampras waren geen gravelspecialisten. Daarom hebben ze het toernooi ook nooit gewonnen."

Belachelijk goed

"Ik had niet verwacht dat Nadal nog zo sterk zou zijn", vindt Verkerk. "Hij wint alles zo makkelijk, belachelijk goed gewoon. Bij Federer had ik nog wel gedacht dat hij ooit een grand slam zou winnen, maar bij Nadal niet."

Dan wagen Bogtstra en Verkerk zich nog aan een voorspelling. De winnaar is voor beiden een open deur, maar de meningen zijn toch wat verdeeld. "Wawrinka geef ik echt geen kans. Nou ja, misschien dat hij een set kan pakken. Maar meer ook niet", klinkt Verkerk resoluut.

Nog niet getest

Bogtstra: "Nadal is nog niet getest op dit toernooi en ik verwacht dat Wawrinka dit wel gaat doen. Qua spel kan hij Nadal pijn doen. Hij slaat zo verschrikkelijk hard. Bovendien heeft Wawrinka nauwelijks zwakke punten."

"Ik denk dat het 60 om 40 is qua kansenverhouding voor Nadal, maar Wawrinka mag je zeker niet uitvlakken."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl