Batman en Robin
NOS NieuwsAangepast

Tv-Batman Adam West overleden

Adam West (88), de Amerikaanse acteur die in de jaren 60 de titelrol speelde in de tv-serie Batman, is overleden. West, die eigenlijk William West Anderson heette, leed aan leukemie.

West begon in de jaren 50 met wisselend succes als acteur. Met zijn James Bond-achtige rol in een reclame voor chocolademelkpoeder trok hij de aandacht van producer William Dozier. Die was op zoek naar iemand die de rol van Bruce Wayne kon spelen, een welgestelde vrijgezel die er bij nacht en ontij op uittrok om als Batman het kwaad te bestrijden.

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

De tv-serie die in de periode 1966-68 in de VS werd uitgezonden, werd wereldwijd een enorm succes. Onder meer door de onduidelijke relatie tussen de stoere Batman en zijn jongensachtige assistent Robin kreeg de serie een cultstatus.

Ook in Nederland gingen de Batman-capes, -maskers en -T-shirts grif over de toonbank, net als speelgoedversies van de Batmobile, de razendsnelle auto van de superheld.

Burt Ward (Robin) en Adam West (Batman) in 2014 in Los Angeles

Nadeel van dat succes was dat West altijd met de Batman-rol werd vereenzelvigd. Hij kwam nog wel aan de bak, maar vaak was dat in rollen waarin hij zichzelf speelde of karakters die op hem leken: die van een superheld of van een bekende acteur die geen werk meer kan krijgen.

De jongere generatie kan de stem van West kennen van de tekenfilmserie Family Guy. Hij sprak de teksten in van de burgemeester van het dorp waarin de familie Griffin woont, de hoofdpersonen van de serie. De burgemeester van het dorp heet ook Adam West.

Adam West in de Amerikaanse serie

Hollywood eerde West in 2012 met een ster op de Hollywood Walk of Fame.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl