Gregory Elias bij de parlementaire commissie die onderzoek doet naar belastingontduiking en -ontwijking.
NOS NieuwsAangepast

Belastingadviseur 'rijk Nederland' vindt zichzelf geen belastingontwijker

Gregory Elias, de belastingadviseur van 'rijk Nederland', werpt de beschuldiging van zich af dat hij mensen helpt belasting te ontwijken ten koste van de Nederlandse schatkist.

"Dat is niet de reden dat mensen naar mij toe komen", zegt Elias op dag 3 van de verhoren door de parlementaire enquêtecommissie in de Tweede Kamer. "Discretie en bescherming van het vermogen zijn ook redenen."

Elias woont op Curaçao en heeft daar een trustkantoor, een soort administratiekantoor dat het bestuur overneemt van bv's, cv's en stichtingen die zijn opgericht voor belastingconstructies.

Hij is zelf multimiljonair geworden met de verkoop van een trustkantoor, maar hij werkt nog steeds. Zijn naam komt 312 keer voor in de Panama Papers, de naam van zijn kantoor 1200 keer.

Rijke Nederlanders

Elias was speciaal naar Nederland gevlogen voor het verhoor, dat onder ede werd gehouden en waar hij zijn medewerking niet aan mocht weigeren.

Normaal vliegen mensen juist naar hém, met een plan voor de oprichting van een stichting of bv waarin ze hun vermogen kunnen stallen. Elias zelf is op dit moment bestuurder van zo'n vijftig van die rechtspersonen. Zijn bedrijf beheert er in totaal tweeduizend, voor rijke Nederlanders en andere klanten.

De commissie wil weten hoe rijk die klanten gemiddeld zijn. "Bedragen als een ton heeft dat zin?" vraagt CDA-Kamerlid Van Dam. Elias: "Dat u een ton per jaar wilt overhouden?" Van Dam: "Nee, dat ik een ton bij u wil stallen." Elias: "Ik denk niet dat dat bedrag groot genoeg is."

Nette reputatie

Elias is van mening dat er niets mis is met wat hij en zijn klanten willen. "Als iemand in Nederland 25 procent moet betalen. En hij mag helemaal volgens de regels in Luxemburg 15 procent betalen...".

De commissie noemt dit belastingontwijking. Dat gaat niet voor hem op zegt Elias, want hij betaalt "heel veel" belasting. Die term moet sowieso opnieuw vastgesteld worden, vindt hij. Hij spreekt liever van belastingkorting.

Het bedrijf van Elias vult voor alle klanten de juiste formulieren in, verklaart hij. "We kijken van iedereen of die een nette reputatie heeft." Heeft hij wel eens mensen afgewezen, wil de commissie weten? "Ja." Gaat het dan om criminaliteit? "Ja."

Weinig spraakzaam

Over het algemeen was Elias weinig spraakzaam en gaf hij afgepaste en soms ontwijkende antwoorden. De commissieleden kregen nooit echt vat op hem.

Dus zonder gedwongen te worden grote onthullingen te doen, of ook maar een seconde in de problemen te zijn geraakt, kon hij de Tweede Kamer weer verlaten. Op weg naar een vergadering in de buurt, "want die kon hij combineren met dit verhoor."

Van Dam (CDA), Leijten (SP), Bruins (ChristenUnie), voorzitter Nijboer (PvdA), Van der Lee (GroenLinks) en Paternotte (D66).

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl