NOS NieuwsAangepast

Tekort aan piloten dreigt bij KLM

KLM heeft moeite om de cockpit te vullen in aanloop naar het drukke zomerseizoen. De luchtvaartmaatschappij vraagt haar piloten om de komende maanden meer te vliegen dan gebruikelijk.

Zo wordt parttime vliegers gevraagd om deze zomer voltijds aan de slag te gaan. Daarnaast waarschuwt de maatschappij dat flexibel reisverlof van piloten ingetrokken kan worden.

Met name voor vluchten met de Boeing 737, de Boeing 777 en de Boeing 787 Dreamliner komt KLM handen tekort.

Maatregelen

KLM zegt dat het maatregelen heeft genomen om de planning rond te krijgen. "De maatregelen vallen binnen de cao en worden vaker toegepast in drukke perioden zoals de zomer. Hiermee hebben we genoeg vliegers om de dienstregeling uit te kunnen voeren", aldus een woordvoerder.

De luchtvaartmaatschappij wilde net als in het verleden ook gepensioneerde vliegers oproepen om nieuwe piloten op te leiden, zodat de huidige instructeurs de cockpit in kunnen. De Vereniging Nederlandse Verkeersvliegers (VNV) ging daar echter niet mee akkoord.

Nieuwe piloten

KLM laat weten in de loop van dit jaar honderd nieuwe piloten aan te nemen. Dat had eerder gemoeten, vindt de VNV.

"KLM heeft te laat nieuwe piloten aangenomen", zegt Willem Schmid, vicevoorzitter van VNV en zelf ook KLM-piloot. "Niemand zou beter moeten weten hoeveel piloten nodig zijn om het aantal vliegtuigen en routes te vliegen dan KLM zelf."

Volgens de VNV was er de afgelopen jaren vaker sprake van krapte in het zomerseizoen. "Het is bijzonder dat er toch ieder jaar weer een probleem ontstaat rondom de planning."

Rust tussen vluchten

De VNV vindt dat piloten voorzichtig moeten zijn met het uitvoeren van meer vluchten. "Rust tussen vluchten is belangrijk voor piloten. Daarnaast heeft de VNV al een belangrijke bijdrage geleverd aan het verhogen van de arbeidsproductiviteit."

Volgens KLM hoeft de krapte geen gevolgen te hebben voor passagiers.

Crisisjaren

De krapte in het vliegerskorps is ontstaan door toedoen van de crisisjaren, waarin KLM nauwelijks nieuwe piloten aannam. Veel jonge piloten zaten toen werkloos thuis. Daardoor zijn er nu te weinig vliegers die kunnen doorstromen naar bepaalde vliegtuigtypes.

De krapte wordt versterkt door de aantrekkende luchtvaartindustrie - ook KLM gaat het sinds vorig jaar voor de wind. Zo is het routenetwerk uitgebreid met nieuwe bestemmingen. En het bedrijf laat vandaag weten dat het afgelopen maand wederom meer passagiers vervoerd heeft. Het aantal reizigers steeg met ruim 10 procent, de bezettingsgraad van vluchten bereikte met ruim 87 procent een recordhoogte.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl