Paymans (VVD): klimaatverandering niet de schuld van de mens
NOS NieuwsAangepast

VVD-Statenlid mag aanblijven ondanks omstreden klimaatuitspraken

Hoewel hij omstreden uitspraken deed over klimaatverandering, mag VVD-Statenlid Frits Paymans aanblijven. Landelijke VVD-politici reageerden gisteren verontwaardigd. Vanochtend vergaderde de Zuid-Hollandse partijtop over hem.

Paymans noemt wetenschappers die zeggen dat klimaatverandering wordt veroorzaakt door de mens "niet te vertrouwen." Volgens hem zitten multinationals als Shell en Heineken achter deze bewering, omdat er dan subsidies te halen zijn.

Voorzitter Pauline Bouvy van het VVD-regiobestuur noemt de uitspraken van Paymans dat de mens niet verantwoordelijk is voor de klimaatverandering "niet in lijn met de visie van de VVD." Toch is dat geen reden hem de wacht aan te zeggen. "We zijn geen gedachtepolitie," citeert Omroep West.

Ongelofelijk

Aanleiding voor de uitlatingen is het voornemen van de provincie om de uitstoot van broeikasgassen in 2020 met 20 procent terug te brengen. Paymans vindt dat weggegooid geld. Ook fractievoorzitter Tiemen Brill ziet signalen die wijzen op een mogelijk klimaatcomplot.

Gisteravond namen landelijke politici al afstand van deze uitlatingen. Kamerlid Dijkstra twitterde: "TK-fractie onderschrijft Parijs. Werken hard aan behalen EU-doelen en wij nemen onze verantwoordelijkheid." Hij heeft milieu in zijn portefeuille en is onaangenaam verrast door de uitspraken.

Coryfee Frans Weisglas noemde de opvatting 'ongelofelijk.' Hij twitterde: "Ook nog eens slecht voor de formatie."

VVD-Statenlid Frits Paymans

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl